Gjeddefiske på Lomnessjøen i Ytre Rendalen.

Målet var egentlig Sømåa, Isterren og Vurrusjøen. Hilmar og Ståle sitt rike i Femund.
Nå viste deg seg at vi skulle treffe de første minusgradene i område noe som gjorde det umulig å forvente et godt fiske. Da måtte man tenke alternativt og vi ente med  å dra oppover til Åkrestrømmen. Målet ble og fiskegjedde i Lomnessjøen.

Gjengen som tok turen fra Østlandet og Trøndelag var disse goingene her :

Lomnes som jeg nå vil kalle sjøen ligger litt nord for kanskje den mer kjente Storsjøen. Renaelva renner inn og ut i sjøen. Sjøen ligger vakket til på høyre siden av riksveg 30 når man kjører nordover. Båtrampen ligger i tettstedet Ottnes.
Sjøen har arter som harr, sik, mort, abbor, ørret og gjedde.
Lomens har et meget spennende delta i nord, med grunner, bratte kanter og Renaelva som renner inn.  Hele område ser meget spennende ut. Der har du alt for dypt fiske til det helt grunne.  På venstresiden når man ser nordover lukter det gjeddelek, Med vårflomen vil  vannet fylle store områder med gress områder lekende gjedde setter stor pris på. Det er mye vegetasjon i Lomnes. Noe som er enkelt å forholde seg til om sommeren da alt er syndelig i overflaten, litt verre nå på høsten da den ikke er det. Men det skulle fort vise seg at det var slike områder man skulle oppsøke nå. Var det undervannsvekster var det som regel fisk. Disse områdene gikk ofte ned til rundt 4 meter. Gresset stakk opp til ca. en halvmeter under overflaten. Dette  satte føring på  betes valget. Gikk de for dypt ble det gras. Det ble også fisk i utkanten  av disse undervanns gress platåene.
Elven som  renner ut i syd er et fantastisk område. Det er rett og slett idyllisk. Det er gjedde biotop som vi ønsker oss. Mye siv og gress og kanter.

Det var litt båter ute. På lørdag traff vi disse trivelige kara. Inge og Anders med sine håpefulle. To gutter som nok har hatt en streng opplæring rundt bruk av baits. De ville med en gang veta hva vi hadde av rapala. De brukte bare rapala. Ingen tvil om at Inge og Anders har lært gutta opp.  Inge og Anders er to fantastiske karer, hyggelige som bare Rendølinger kan være. To flotte ambassadører for sportsfiske Norge og for «sitt» område i Ytre Rendalen. Gutta ønsker alle fiskere velkommen, da det vet hvor viktig det er for bygda
De har skjønt dette med fisketurisme opp i mot det å ha en ei levanes bygd. Her er tankegangen penset inn på hvordan utvide fiske uten at det går på bekostningen av kvaliteten på fisket. Noe som er alfa omega for slike områder. Hvis man til enhver tid skulle gå inn for å begrense fisket vil det bety døden for ei slik bygd.

Det er flere servicepunkter i område som vil dra nytte av økt fisketurisme. Riktig tilrettelegging for fornuftig forvaltning vil kunne gi bygda gode inntekter i mange år fremover. Område er jo som et deilig koldtbord med muligheter for fantastisk fiske av flere arter. Stor abbor, stor gjedde, stor harr, stor sik, stor ørret, mort. De har rett og slett et helt unikt artsmangfold og ta av.

Men nå var det ikke reindyrket reklame for bygda dette skulle handel om, men mer om vårt gjeddefiske denne helgen. Det skulle jo vise seg at vi var veldig uheldig med forholdene, dette fikk vi veta når vi ga oss på lørdag. Vannet hadde på noen få dager steget med over 50cm. Og vi traff den første reelle kuldeperioden. To faktorer som påvirker fiskens lyst på å hugge. Dette fikk vi info om av noen lokale gubber. De hadde helgen før at et fantastisk fiske med masse stor harr, ørret, abbor og gjedde (de prøvde seg på alt)

Men selv med crappi forhold så skulle vi få bra med fisk. Må huske på at vi alle var helt ferske på dette vannet. Noe som gir en ekstra utfordring. Blir som han med påskenøttene, «hvor skal vi dra»

På fredag så fikk vi totalt 17 gjedder. Vi var 4  stykker store deler av dagen, uten om litt på ettermiddagen, da var vi 6 stykker. Synes det var et brukbart antall til å være første turen og under de forholdene vi fisket under.

Jeg skal innrømme en liten sak. Jeg var veldig tent på å fiske i nord, men Fred på May&Fred var veldig bestemt på at vi skulle teste i sør. For meg så er det feil ende rett og slett. Solen kom tidligere på i område nord så jeg var egentlig veldig bestemt på å ikke følge Fred’s råd. Nå er jeg glad for at jeg evner å lytte, så nord ble glemt og turen gikk sørover i vannet. Vi hadde fått noen plasstips men de var tomme. Til slutt fant vi (som vi da ikke viste var avgjørende) områder med gras som lå en halvmeter under overflaten. Da begynte ting å skje.  Morten skulle være den som tok vår aller første Lomnes gjedde.
Mcpike shad med et spinnerblad.  Utrolig gøy. Nå hadde vi funnet fisken, vi hadde hugg  og vi fikk fisk opp i båten. Julian jerket. Jeg, jeg fisket med mye rart men shallow, Morten vekslet imellom jerk og gummi og Kristin ja hun fisket med div ting hun også. Vi glemte fort det kalde været og klarte å nyte øyeblikket for dæven nå var det fint. Litt utfordrende var det med blikk stille vann og veldig klart vann, som ofte ikke er den beste kombinasjonene under fiske. Men action var det.  Vi fikk totalt 17 fisk og det var vi storfornøyde med. Vi testa område i nord når solen var på veg ned. Av de 17 vi fikk kom to opp i nordre del.

Vi bodde på Øiseth hotell  et meget trivelig sted.  Det var så coolt når vi kom, da gikk vi inn i feil dør. Vi gikk inn i kafeen. Der var det en hyggelig dame som kunne fortelle at vi skulle inn neste dør. Vi gikk ut igjen og inn den neste, der satt nå den samme dama og ønsket oss hyggelig velkommen. heheheh.  På fredagskvelden rakk vi ikke maten på hotellet så da ble det bensinstasjon mat. Etter det var vi på kulpen Pub som ligger inne på hotellet. Der var det biljardbord. De som kjenner fam. Henriksen vet at de liker å konkurrerer, så lenge de vinner. Først knuste jeg Julian, så gikk det galt for Oddvar, så skulle de sende inn sitt sikreste kort, Herman. Han kunne ingen slå……….. uten om meg da hehehe. Oioioi det ble en litt anspent stemning på puben gitt.

Etter en kald dag så var dette noen timer som var helt fantastisk. 6 stykker som virkelig koste seg i lag, slik blir det god stemning av.
Morten var et helt nytt bekjentskap, men det kunne man ikke merke. Praten gikk. Veldig interessant og høre historier om tiden hans på kokkelandslaget.

På lørdag valgte vi å vente til rundt 11:00 ved å dra til sjøen. Frem til da var det minusgrader. Tiden frem til da ble for noe brukt til frokost før vi alle dro opp til May&Fred kl 10:00. Der tok vi oss en times tid med kaffe og koselig prat.

Det skulle vise seg å bli siste fiske dag. Målet var å bruke deler av søndagen, men da våknet vi til 7-8 minus.

Lørdagen ble litt tregere for meg, Kristin og Morten. Vi fisket i sjøen. Oddvar, Julian og Herman  fikk bra, mye smått, (største på 84cm) de fisket i elva mot Storsjøen. Det var masse hugg og 11 fisk kom opp i båten.

Vi i sjøen hadde en liten hektisk periode. Jeg fikk først denne på 93cm med en vekt på 5kilo. Denne tok en fangbait 14cm shallow runner. Jeg kastet et godt stykke utenfor et grassbelte og fisket meg inn mot belte. Da kom a å søug i seg bete. En herlig fight ga hu før jeg fikk hovet henne. En utrolig pen fisk.

Så mens jeg og Morten står der å prater får jeg se en hvit ball nede i vannet nesten rett under båten, en ball som bevegde seg oppstrøms. Dette måtte jeg være et fisk. Så fikk vi se at den hvite ballen satt på ei gjedde. Jeg tenkte at dette var ei gjedde som akkurat hadde tatt en fisk. Morten slapp ned bete og gjedda ble interessert og tok det. Opp kom fisken, det var et trist syn.

111cm til tilsier en vekt på rett i overkant av 10 kg. Dessverre så var nok denne ikke i sin beste form. 5500 gram på høsten er ikke bra. «Fisken» i munnen var en kjempe fettklump. Nei dette var ikke noe trivelig syn. Vi skar av klumpen, og valgte å slippe den tilbake. Den var jo på næringsjakt, hvis den ikke hadde vært det hadde vi nok ikke fått den.

Denne kvelden ga vi oss slik at vi kunne spise på hotellet.  Og bare for å ha sagt det med en gang. Dæven for en god mat.  God norsk hverdagskost som smaker fest. Herlig rett og slett.
På kvelden ble det samling i tv stuen. May og Fred tok seg tid til å stikke innom oss. Vi hadde en meget trivelig kveld. Vi hadde premieutdeling av vinneren av lengst fiske. Det var Morten som tok hjem den, med sin gjedde på 111cm

Lomnesjøen synes jeg leverte varene. Selv med dårlige forutsetninger ble det et bra antall fisk. Snittvekten var ikke all verden men vi fikk jo noen fisker som viste potensialet til sjøen. Utrolig vakre gjedder med riktig god kondisjon. Vannet har mange forskjellige «godplasser» man ønsker og fiske av, så selv om sjøen ikke er alt for stor trenger man ikke å stå i noen form for fiskekø. Det er nok en sjø med veldig mye fisk. Fiske opp til 5-6 kilo er det nok mye av. Så er det som de fleste andre steder noen purker.
En flott sjø for jerkfiske. Det var store områder med dybde fra 4-5 og opp til rundt 2 meter som så glødheta ut. Men du har også kanter som gir deg muligheten til å fiske helt ned til 12-14 meter.
Vi var en meget flott gjeng på tur. Morten, Oddvar, Kristin, Hermen, Julian og jeg koste oss i lag. Vi fikk all fisk. Jeg fikk klipt meg på IS frisør og det er alltid kos å komme inn til May&Fred.
Praten går jo når folk vet at man har vært i Lomnesjøen og all visker forsiktig, det finnes mye stor abbor i Lomnesjøen 😉

Til dere 5, takk for en meget flott tur. En stor takk til Øiseth Hotell for god service. Og May&Fred det er alltid trivelig med dere. Koselig butikk med et godt utvalg.  Og takk til a Dorthea for en fantastisk klipp.

Film av turen vil etter hvert komme.

Kommer jeg til å ta turen opp igjen. SELVFØLGELIG.

Dette må jo være indrefileen. 

Ytre Rendalen er et sentrumi Norge når det gjelder jakt, fiske og friluftsliv.
Du har Renaleva, du har Mistra, du har Lomnesjøen, du har Storsjøen, du har Harsjøen. du har kun en time over til Femund/Engerdal. Det er ikke mange minuttene over til Koppang og Glomma. Du har kun en time over til Femund/Engerdal. Der finner man Vurrusjøen, Galtsjøen, Femundsjøen, Isteren + mye mye mer.
De som sitter og forvalter lover og regler har jo en helt unik mulighet til å skape. Nå er det mye fiske i disse områdene  men det er plass til magne mange flere. Og det er fult mulig til å utvide sportsfiske sesongen. Her må tankegangen være : Hvordan kan vil legge det enda bedre til rette. Hvordan kan vi få sportsfiskere til å komme jevnt og trutt igjennom hele året.  Det er så utrolig viktig at man tenker utvikling og ikke begrensning. Jeg har ikke noen stor rett i og mene så mye om lover og regler i dette område, men er man smart så tenker man max og minstemål og ikke minst baglimit. Det vil ivare ta det gode fiske i all fremtid.
Man lager en video om hvordan man utfører C&R på en god måte som alle som kjøper fiskekort må se. Har man sett den kan man skrive ut et lite C&R sertifikat som må være med under fisketuren, på lik linje som fiskekortet.

 

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here