Her kan du få drømme ørreten rett etter isløsningen.

Storsjøen i Rendalen 
Et eventyrlig fiske fra land, som ikke så godt kjent.

De kalde fakta :

Vannet ligger 251 meter over havet.
Areal 48,09 km²
Dypeste område er på 308 meter, snittet på dypet 138 meter.
Den er 3,5 mil lang, lang og smal. 1,7 kilometer på det bredest.
Renaelva renner inn i nord og ut  i sør.
Sik, Harr, Ørret, Røye, lake, Gjedde  og krøkle er arter man kan finne i sjøen.

Inge Rønning

Vi skal ta for oss ørreten i denne lille saken. Ørreten har i dette område stor stor betydning for bygda. Du har trollingfiske i Storsjøen, du har ørretfiske i Renaelva, du har ørretfiske i Mistra. Tre viktige fiske destinasjoner som skaper inntekter for område. Men sesongen er kort  spesielt når vi snakker om fiske i de legendariske elvene.

Nå kan det kanskje begynne å skje ting allerede når isen går på Storsjøen. For drømmer du om stor ørret skal du sikte deg inn på land fiske på Storsjøen.

Nå om dagen fremsnakkes Storsjøen som et av Norges beste ørretvann og elvene som sokner til vannet som noen av Norges beste ørretelver. Mistra er kanskje den elva i Norge som leverer mest stor fisk, her blir det tatt innlandsørret på opp til 5-6 kilo. Så har du Renaelva som har masse fin fisk fra 500gr og opp til 2-3 kilo. Det finnes flere men disse to er de mest kjente. Nå har elvene sine begrensinger i form av fisketider og ikke minst perioder der man kan forvente et bra fiske.

Som skrevet over, skaper dette litt utfordringer i forhold til det å drive sportsfiske relaterte aktiviteter i område. Perioden der man har bra omsetning er kort og hektisk.   I I utgangspunktet så bør det yre med liv fra isen går til langt ut på høsten. I denne perioden er fisket godt.

Det mange ikke vet er at ørreten svømmer veldig nære land i dette vannet. De kan være mange og de kan være store.
Et fiske som begynner med en gang isen går og helt frem til 15. september. Noen få har skjønt dette og bruker område til å fange mye fin fin fisk.

Fiske fra land i Storsjøen kan være fantastisk på mange måter. Du har selvfølgelig naturen, det er lett fremkommelig, det er barnevennlig  og muligheten stor for fisk, er stor. Fisker  mellom 1 til 3 kilo er vanlig . Men det blir tatt ørret som veier mer en det.  I år er den største man kjenner til på hele 7 kilo. 7100gr og 83 cm, den ble tatt av Ove Hagen en  dag i våres.

Vannstanden på våren er lav, noe som gir flere mil med lett fremkommelig fiskeplasser.  Det er stort sett små og mellomstore steiner det går i når vannstanden er lav. Når vannet kommer blir det noe mindre meter med fisk bare områder, men det er uansett nok å ta av.

Grunnen til at jeg fikk et innblikk i dette fiske var opprettelsen av Facebook siden Duo Norway Det begynte å renne inn bilder på ørret tatt fra land i Storsjøen. Og det var Spearheadryuki synk serien som ga de fantastiske fangstene. Nå vet jeg også at det tas mye på skje sluk, som møresilda. Litt av suksessen til Spearheadryuki synk er vekten som gir lange kast og det går raskt å få den ned på ønsket dybde.

I starten av sesongen brukes det 95S, det gjelder de tre-fire første ukene. Midt i sesongen som da varer til rundt slutten av Juli brukes det 80S så går man ned til 70S i slutten.

Fargene har jeg fått av en som har 97st ørret  fra 1kg til 3,2kg fra land i år.
Den siste fisken kom på land 25. august.

https://duo-international.com/products/spearhead-ryuki-95s-wtsw-limited/

https://duo-international.com/products/spearhead-ryuki-80s-sw-limited/

 

En wobbler som ikke er så mye prøvd er  Tide Minnow Sprint som er 7,5cm lang og synk, men den synker litt saktere en spearheadryuki. Sprinten har også en større profil. Noe som kan være en fordel i det klare vannet, som det er når vannet er kaldt.
Fargevalget ligger på litt skarpe farger når det er som kaldest. Så går man mer over til naturtro etter som vanntemperaturen stiger.

Møresild er nevnt

Klikk på bilde

Så har du

Rapal Count Down en synk wobbler fra Rapala som vil levere under et slikt fiske.

Klikk på bild

Sluk/wobblere man kan kaste langt med å kjapt komme ned til ønsket dybde er tingen.

Fisket er veldig enkelt. Kast ut, fisk av forskjellige dybder for å finne ut hvor fisken står den dagen du er ute. Jeg ville ha fisket fra shallow til dypere og ikke omvendt.
Har selv erfart både i Mjøsa og Storsjøen at fisken kan stå høyt i vannet når det er kaldt.
Fisken vandrer en del langs land i en sjø som Storsjøen, noe som gjør at fiske kan være veldig av og på. Men som i alt innen fiske er det områder som leverer bedre en andre. Jeg vil ikke gå så mye inn på det, da det fort kan bli mange bra plasser som ikke blir fisket av. Og det å finne fisken selv gir en spesiell god følelse. Det jeg kan si er at noe av hjemligheten ligger i under vanns struktur, noe går på små bekker som kommer inn, andre ting kan være odder og lignende. Men gå ikke i fella og ikke våge å søke selv. Det kan dukke opp plasser ingen andre har tenkt på å prøve som leverer big time. Det som er smart i slike store vann er å lese land. Flater land ut før vannkanten kommer vil det være langgrunt, er det bratt helt ned til vannkanten er det brådypt, er det ting som kan tyde på under vanns grunner. Ved å se på land kan du finne ut når ei grunne går over til dypere vann. Så lær deg å lese land. Finner du et område med bra fiske, se litt rundt deg se om du kan finne ut noe ekstra akkurat med den plassen. Gjør man det søker man opp lignende plasser rundt sjøen.

Her har vi nok 2019 største ørret tatt fra land. Bilde hentet fra May&Fred sin facebook side.

Ove Hagen med storfisk, tatt ifra land i Storsjøen nå i dag!
Fisken veide 7,1kg og var 83 cm lang! Noe som gir en fin K-faktor i overkant av 1.2
Vi gratulerer med den enorme fangsten

Jeg kan langt i fra alt om fiske fra land i Storsjøen, så et tips er (som det alltid er når man er i dette område), besøk May&Fred.  Inne hos de er det masse prat og utvekslinger av erfaringer noe som kundene drar nytte av. Så ta turen dit , eller ring hvis det er noe du lurer på.
De har også det utstyret du skulle trenge.

 

Klikk på bilde

May&Fred har også full oversikt over overnattings muligheter men legger ut noe linker her

http://www.oiseth-hotell.no/

https://storsjosenteret.no/norsk/

https://www.inatur.no

De viktigste reglene for oss Sportsfiskere.

Ørret er fredet i perioden fra og med 15. september til og med 15. november.
Tillatt minstemål for ørret er 40 cm. Tillatt maksimalmål for ørret er 50 cm.
Ørret over 50 cm er begrenset til maksimalt 1-en fisk pr. fisker pr. døgn
I skjermings periode for storørret er det satt kvotebegrensning på maksimalt 2-to fisker pr. fisker pr. døgn for ørret mellom gjeldende minstemål og maksimalmål. Ørret over maksimalmål skal settes ut igjen (nytt fra 2019).
Skjermingsperiode for storørret er fra og med 21. mai til og med 10. juni. Gjelder for Storsjøen og Åkrestrømmen, opp til Åkrestrømmen bru.
Ved dregging er det forbudt å nytte mer enn 6 sluker/stenger pr. båt.

 

For mange kan vinteren være litt kjip og tiden mot våren kan bli lang for en ørretfiskere.
Nå kan løsningen ligger her. Fiske fra land i Storsjøen. 

Bilder lånt av May&Fred som viser fisk tatt i våres.

Da ble det en flott Ørret på Hans Petter Otnes tatt i Storsjøen Rendalen ????
Lengde 74cm
4,79 kg
Da kom det en flott Ørret på land igjen Storsjøen??? Rendalen
5,4 kg, 74,5 cm k-faktor på 1,3
Gratulerer til Lars Gangås

 

 

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here