Hvordan jerkfiske etter ørret ?

For første gangen i mitt liv har jeg seriøst gått inn for å spinnfiske ørret fra båt.
Og valgene har falt på typiske trollingsjøer.
Mjøsa og Storsjøen i Rendalen.
Nå fiskes det mye fra land i Rendalen på samme måte som vi fisket fra båt.
På Mjøsa er ikke landfiske så utbrett men noen er det og fisk får de.
Generelt så bedrives ørretfiske i Norge med møresilda og 9-10 fot stenger så lenge det ikke sitter en tørrflue i enden.
Og det fanger fisk så da bør man vel ikke teste noe annet ? Jeg ville påstå at det bør man.

Det er «små wobblere» nå som har vekt som ei normal møresild så kastelengden kan man ikke skylde på.
Spearheadryuki synk går fra 4 gram og opp til 21 gram.
Så det er fult mulig å gå over fra vanlig slukfiske og over til det jeg vil definere som jerkfiske.
En metode som passer like bra i sjø som i en del fine kulper og sille flytende områder i en elv.
Man kan smyge seg inn på med en lett wobbler og haspel utstyr. Små små jerk og vipps der satt’en.
Eller man tar frem casting (hvis men er utstyrsnerd, kan like så godt bruke haspel) og kast en diger fjellsjø fra ene enden til den andre.

I mine øyne er dette et fiske som krever mer av fiskeren en f.eks en fluefiskerne. Å fiske med flue er ikke veldig komplisert. Der legger man ut forhåpentligvis rett flue lar den flyte eller ligge der til fisken tar den.   Med wobblere så er det du som fisker som bestemmer hvordan agnet ditt skal bevege seg. Kjapt, raskt, til høyere eller til venstre, om den skal dykke eller om det skal stige. Alt ligger i hvordan du bruker stangtoppen. Dere ser i noen av filmene hvordan jeg hele tiden småjerker og legger inn pauser.

I mine øyne har det vært svært godt fiske for mange allerede i år. Så fader heller alle der ute hver ikke redd for å teste.

Her kan dere se bilder og filmer av fisk som er tatt i år på denne metoden.

Spearheadryuki 95s

Hva, hvor, hvorfor og med hva.

Det er mange som har sett denne videoen der vi er ute og spinnfisker ørret på Mjøsa. Nå fiskes det noe fra land så noe helt nytt er ikke dette, men jeg tror ikke så mange har tatt seg tid til målrettet fiske i fra båt.
Tanken om å gjøre en slik satsing har ligget i bakhode et par år. Og det er spesielt to ting som har ført til at jeg trodde det kunne være mulig.
Det ene er isfiske. Det virker som det står mye fisk på små områder, da mange får mye på relativt små områder. Så er det trollerne som på denne tiden av året fort kan få en del fisk på kort tid, noe som også forteller meg at det står mye fisk samlet på små områder. Og så vet jeg at det dorges mest i overflata på denne tiden av året. Så i kaldt vann kan det stå mye fisk samlet spesielt rundt krøkle stimene og de står høyt i vannet. Et godt utgangspunkt. Jeg vil neste våge å påstå at spinnfiske til tider kan være mer effektiv en trolling. Hvis vi finner fisk, så får vi fisket av område mye bedre en på trolling. En trollingbåt, kjører rett igjennom, ønsker han/hun å kjører over igjen må da ta en lang runde for så å komme tilbake. På samme tiden har en spinnfisker fisket på den samme stimen uten og måtte flytte seg ut av område.

Rozante 77mm

 

Nå er det helt sikkert mulig å få de på sluk, kaste ut og sveive inn. Vi ønsket å teste noe annet. Jerkfiske etter ørret. Det er et par ting innen for utstyr som da må være på plass.

Nå skal det sies at dette er ikke et fiske man bare skal bedrive på Mjøsa. Dette kan man gjøre fra land, eller i båt i alle vann der man jakter ørreten vår. Havabbor er også en meget aktuell art.

Spearheadryuki 95S

Stenger :

Det er det viktigste verktøyet for dette fiske. Har man ikke rett stang blir det vanskelig.
Den må være så stiv at du får satt bevegelse i bete, for her er det en kombinasjon av ren innsveving, spinnstopp og jerking som gjelder. Og her tror jeg litt av koden ligger. Den urasjonelle gangen du selv skaper som fisker.

Får å få til god bevegelse under jerking så bør stanga være med toppaction. Du har toppaction, da er det litt av tuppen som bøyer seg, så har du halvaction, da er det halve stanga som bøyer seg, så har du helaction, da bøyer den seg helt ned til snellefiske.   Stenger med Power: Medium Heavy, Heavy eller X-Heavy er tingen.  Så bør aksjonen være  fast eller ekstra fast, moderat kan gå hvis man liker ting litt mykt.  Det å finne rette oppsette er viktig. Blir det for stift så kan det ødelegge for kroking av fisken. Stanga er så stiv og kraftfull at ved mothugg så drar du wobbleren ut av kjeften på den.

Jeg kjørte på denne turen en 7fot 11inch fateblack Xh (trigger). Og du ser hvor fort jeg får fisken i hoven (fisk nummer 3) mens Eirik han brukte vesentlig lenger tid med sin (fisk nummer 1 på filmen). Han kjørte en Defy black spinning 7.1 Mh (haspel) Nen er mykere, har nok mer halvaction en toppaction.
Stanglengden bør ligge rundt 6,7 fot til 8 fot. vektrate fra 4-5 gram og oppover.

trigger

 

Haspel
Spearhead Ryuki 95s

Line/fortom.

Her er et kun et alternativ og det er multifilament. Stum, stummere stummes.
Når du beveger stangtuppen beveger bete seg med en slik line. Mono er det alt for mye minne (strekk i) så det er ikke for denne type fiske.

Fortom altså det som er i mellom braiden og wobbleren kan man velge i mellom mono/fluecarbon. Bruk i mellom 22 og 28 mm. Bør være imellom 60-100 cm lang.

Jeg bruker Albright knuta. Jeg synes den blir «minst» Bygger mer i lengde en i tykkelse og det er en fordel når dette skyter igjennom stangringene.

Rapala shadow rap

Snelle 

Her er det ikke noe hokus Pokus. Jevn brems og størrelse rundt 3000 på haspel og 200 på casting/multi.

Multi brukes til stenger med trigger. Haspel brukes til stenger som ikke har trigger (se bilder høyere opp)
Jeg selv liker å bruke et trigger/multi oppsett. Jeg synes det er mye enklere å jerke når sneller ligger i hånda og så er det en ting til. Trigger stenger har stangringer som ligger mye mer ned mot stangemne. Noe som gjør at følelsen blir bedre.

stangringer multi. Ligger mye nærmere klinka. Som igjen gir mye mer info/følelse stangen.
Haspelstangringer sitter mye lengre vekk fra klina, noe som gjør at man mister noe info/følelse i stanga.

 

Casting
Haspel
Realis Jerkbait 100SP

Baits.

Skal man fiske med wobblere som har en vekt under 4-5 gram ville jeg ha brukt haspel. Det er enklere og kaste lett med et slikt oppsett. Men kryper men over 5 tallet er jeg rask til og bytte over til multi oppsette.
Vi har fisket med det men definerer som jerkbait med leppe. Altså «små» wobblere.

På Duo sin side kan man se at de definerer som jerkbait

https://duo-international.com/type/jerkbait/

Jeg har jo vært på flere turen og de som har levert for meg er.

Rozante 

77mm lang som er utrolig deilig og jerke. Den går hit og dit og får et realt skadd fisk utrykk

Her kan dere se hvordan den går når man jerker den. En utrolig spennende gange som jeg tror trigger hugg.

Spearheadryuki S
Kommer i lengde fra 3,5 cm og opp til 11 cm

Vi har brukt 60s-90s

Dette er en wobbler som er genial etter som den er smal og synk. Her kommer men ned hvis man har behov for dette. Trenger litt fat for å wobble. Men har kommer jerkingen inn. Den går så man får gåsehud.

Realis Jerkbait 100mm Suspending

Denne leverte 5,3 fisken for min del. Også den da jeg er ute på scooteren.

Så har du Rapal som også har et arsenal av jerkbait. Fisk nummer 2 på Mjøsfilmen ble tatt på en rapal.

shadow rap deep
shadow rap
shadow rap shad deep
shadow rap shad

https://www.rapala.com/content/rapala-videos-bass-fishing-tips-and-techniques/shadow-Rap-The-Most-Versatile-Jerkbait-video.html

Rapal og Realis

 

På den korte våren har vi uten tvil vist at dette fiske kan gi helt utenkelige fangster. Hva har vært faktoren skal man være forsiktig og si så mye om, MEN jeg tror kanskje måten vi for wobbleren til å bevege seg i vannet kan være noe som trigger litt ekstra. Jeg fisker jo sjøørret også med små små wobblere som jeg jerker. Det smeller og smeller der også.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here