Åpning av årets Laksefiske!

Noen få elver har allerede åpnet og noen åpner senere, men for de fleste elver og fiskere er det 1.juni som er den magiske datoen man har ventet på lenge.

9 måneder og et helt svangerskap er gått! Drømming, savn, planlegging, innkjøp av utstyr, gjøre klart utstyr, bundet fluer, rigger, lager og tuner wobblere osv. Man minnes tidligere fighter, sett på filmer, tenkt på sesongen som var og håper nå på nye flotte opplevelser ved elvekanten.

kl 00.00 i natt er vi altså i gang igjen, dette fisket som man har gledet seg så lenge til. Det kribler, man sover dårlig nettene før og man går nærmest inn en slags transe. Man forbereder seg og drømmer om fantastiske fighter med disse blanke og vakre fiskene.

2019 er villaksens år, noe som markeres mange steder i landet. Her kan du lese mer om dette og hva som skjer rundt om kring:

Hjem

Det gledes, og alle laksefiskere der ute ønskes en flott åpning samt en minnerik og lakserik sesong!

Men før dere starter, har jeg lyst til å komme med en liten oppfordring.

Tenk litt på sikkerheten ved elva. Tenk litt på hva du og dine medfiskere gjør i og ved elva.

Har du vurdert å skaffe deg en flytevest? Finnes det ei livbøye eller livline i nærheten av der du fisker? Fisker du mye alene eller er det flere rundt deg? Vader du langt ut i sterk strøm? Følger du med på vann-nivået i elva? Har du drukket mye alkohol?

Hvert år er det noen som drukner i våre elver, og noen av disse kunne garantert vært unngått om vi hadde vært flinkere til å tenke litt på sikkerheten ved elva. Undertegnede ble selv vitne til en drukningsulykke under fiske i Gaula i fjor, og det var en opplevelse man gjerne skulle ha vært foruten. Synet av en bekjent komme flytende raskt nedover elva og følelsen av hvor hjelpesløs man egentlig er mot naturens krefter. Å bare se 2 vadesko stikke opp av vannet mens hele kroppen til et fantastisk flott menneske henger livløst under i den strie elva. Det har vært en sterk tankevekker for oss som opplevde dette og det har blitt et tema som jeg i ettertid har tenkt veldig mye på. Jeg har også sverget på å i det minste gjøre et forsøk til å få deg til å tenke deg litt om før du vader deg ut i natt og senere i sesongen.

De fleste som vader i elva har nok kjent på følelsen… -Man skal bare vade ut litt til. -Det er sikkert der ute fisken går, så man prøver litt til. -Man skal jo komme seg over til andre siden, til øya, grusøra eller sandbanken… For så å kjenne på at man ikke har helt kontroll og man må ta et valg om å gå tilbake eller fortsette i håp om at det blir lettere…

Jeg har også gjort dette. Mye! -Og selv om jeg er flink til å bruke flytevest når jeg fisker fra båt, har jeg knapt tenkt tanken om å bruke det når jeg vader i elva. Samme hvor stri og hard strømmen er. Man skal helst ikke ha noe ekstra på seg som ikke er nyttig til fisket. En flytevest er jo bare i veien? -Eller? -Er det bare en vanesak, på samme måte som å bruke sele når du kjører bil?

Vadebelte og vadestav hjelper nok en del på sikkerheten, men ingen av delene vil hjelpe deg med å holde hodet over vannet dersom ulykken først skulle være ute. Det vil kanskje klare seg i stilleflytende vann, men det er en helt annen sak i ei stri og sterk elv.  En ting er det å klare å holde hodet over vann med tanke på drukning, men også det å unngå å slå hodet i steiner og ting i vannet vil være minst like viktig for å kunne overleve en ulykke.

Jeg håper du har tatt deg tiden til å lese dette, og om jeg har fått deg til å i det minste tenke deg litt ekstra om dette i natt så har jeg lykkes med budskapet mitt.  Ingen fisk er verdt å miste livet for, og jeg håper virkelig at vi slipper å miste noen til elvas krefter i år!

Jeg skal ihvertfall bli flink til å bruke vest i tiden fremover.

Tight lines and be safe!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here