Trippel «gris»!

At jeg er glad i vårfiske er intet nytt, men etter denne påsken, så kommer jeg nok til å elske denne tiden! Jeg skal nå ta deg med på den råeste dagen  med gjeddefiske som jeg noen gang har opplevd!

Vårfiske bruker normalt å være rimelig seigt, og det vet man jo egentlig fryktelig godt, men etter vinterens pine med is, snø, kulde, ismeiting og desperate handlinger etter å få fisket litt, så er man så nøden på å bare få komme seg ut og få slengt litt med fiskestanga igjen. Ikke mye slår å få spinnfiske igjen etter flere måneder uten!

Endelig skal man igjen få føle huggene direkte i fiskestanga igjen, endelig skal man få testet det nye utstyret og baitsene man har handlet inn gjennom vinteren. Man er virkelig ladet og på hugget! Iveren er på topp!

Våren og påsken hadde allerede startet uventet bra. Med flere fisk over meteren og ei vårfrøken på 20 gram over 10-kiloen hittil før påsken kom for fullt, så følte jeg at jeg hadde lykkes bedre enn noen gang så tidlig på sesongen.

Denne våren har vært noe spesiell. Man har hatt uvanlig stabile forhold her over. Sol på dagen, kulde på natta har gjort at snøsmelting har drøyd ut en del, og at tempen har ikke steget for mye på kort tid. Stabilitet av temperatur og vannmengde er sjelden negativt ved gjeddefiske, ihvertfall ikke på vår og høst.

Jeg har fisket så mye som mulig. På ettermiddag etter jobb eller så har jeg tatt meg ekstra fri. Og i denne påsken ble det en del ekstra dager fri som ble benyttet utpå vannet på jakt etter store madammer!

Jeg følte jeg allerede hadde sett et visst mønster på hvor jeg fant gjeddene.  Dyphøler eller kanter i nærheten av gyteområder og fiske på ettermiddag var det som hadde gitt mest action. Man lyktes nå ikke helt på de gode plassene man tidligere har truffet på de store madammer, så det ble til at man begynte å utforske mer. Prøve seg frem på nye plasser og områder i håp om at det skulle gi resultater.

Satte ut båten i 11-tiden denne dagen. Fisker meg raskt over et par av de mer vanlige plassene uten noe resultat. Bruker strømmen og fisker aktivt forbi plassene og kaster litt oppstrøms eller rett tverrstrøms for å få baitsene ned og fiske ned i dyphølene i elva.  4,5 grader i vannet skulle tilsi at man bør ned mot bunnen.

Kommer til en 3.de plass. En ganske ny og lite utforsket plass for min del. Mye stokker på bunnen og mye struktur. Absolutt et sted det bør kunne stå noen gjedder å lure.                Det blir stokkhugg på stokkhugg. Fryktelig vanskelig plass dette, enten risikere å sette seg mye fast eller fiske høyt i håp om at fisken vil stige. Med denne temperaturen man har nå, bør man gjerne prøve å komme seg ned for å finne dem. Ender opp med et par sniper i dette området. Drifter over med noen stopp underveis, men ikke noe mer å kjenne.

Setter kursen ned mot ei å som renner ut i lenger ned i elva. Kanskje gjeddene har begynt å vandre inn der allerede? På veien ned, slår det meg at det er ei bakevje på veien med noen mindre høler utenfor som man kanskje burde teste ut. Har prøvd her en gang før uten noe hell, men det er alltid verdt å teste igjen. Forholdene er neppe det samme nå som sist.

Snakket med Rolf Magnus Grenberg dagen i forveien om at man kanskje burde ha prøvd ut litt grunnere fiske også. De som har fisket med meg, vet at jeg ofte fisker litt dypt. 5-10 meter er gjerne dybdene jeg helst søker til. Skikkelig grunnefiske er det en god stund siden jeg har drevet med. Noe dybder særlig under 2 meter er det egentlig sjelden jeg fisker på.

Jeg legger motorguiden på ankring et stykke utenfor utløpet av evja. Har akkurat passert ei sandgrunne og står på 2m dybde. Er litt usikker på hvilke dypder jeg har innenfor, men mener å erindre fra sist at det ligger på ca 2-4 meter.                                                Setter på en flott Svartzonker Mctail V2 i fargen pike som jeg har satt på en uv bigtail. Inspirert av Pikefight, måtte jeg kjøpe inn og lage denne komboen i vinter og hadde skikkelig trua. Har prøvd den noen kast tidligere i vår, men det hadde ikke gitt resultater foreløpig. Kaster den ut mot innløpet av evja, lar den synke litt før jeg begynner å sveive inn. Jeg rekker å sveive inn en 4-5 meter før det smeller til hardt i Daiwa-stanga. Det kjennes tungt ut og fisken går rett i overflaten å begynner å rulle. Det ser stort ut. Gjedda følger ganske greit, men går tungt nede i vannet mot båten. Det er først når jeg ser henne ved siden av båten at jeg skjønner at det er snakk om en ny gris her. Håving går veldig lett, jeg får styrt henne i greit inn i den store BFT håven, og jeg ser nå at det er ei skikkelig sugge.

Dags å få på kamera, gjøre klar matte, vekt og mål. Veier henne til deilige 12.92 kg fordelt på 115 cm. GRIS! Helt vilt! Ny pers på spinn og det på første kastet på en «ny» spot!

Etter release, fortsetter jeg å kaste over området. Rekker ikke å gjøre så mange kastene før jeg sitter fast i en stokk igjen. Kjører bort og får løs mctailen igjen. Ankrer opp på ny posisjon. En ny sandgrunne lenger inn. Begynner å kaste motsatt vei mot der jeg først sto og også inn i evja innenfor meg. Det går en stund uten resultat, men plutselig får jeg øye på en stor følgefisk. 10+ garantert! Hun kommer sakte sigende etter mctailen, men nøler og ender opp med å snu og svømme ut igjen. Skikkelig anti-klimaks! Pulsen slår hardt og man skjelver i hender og knær…

Fortsetter å kaste mot der jeg sto først. I viftemønster ned med elva. Plutselig smeller det til hardt i stanga igjen! Kjenner med en gang at det er en tung fisk igjen, og etter en kort og udramatisk kamp, ligger det en ny gris i håven! -Det er ikke til å tro?!?… Ei brei og feit madamm på 111cm med ei vekt på 10.98 kg. Dette er bare helt vilt! En ting er kondisjonen, men 2stk på en time??? For andre gang må jeg ringe Rolf Magnus for å fortelle hva som skjer ute på elva i dag…

Jeg må sette meg ned. Det her er villt! Aldri i livet kunne jeg ha håpet på noe sånt. Dette skal nytes! Blir sittende en stund i båten bare for å kjenne på lykken!

På`n igjen, begynner jeg der jeg slapp. Fisker meg nedover med elva. Jeg kliner til og får et jævlig kråkereir på snella. Bråstopp! Etter å ha fiklet med reiret en stund, får jeg det opp og begynner å sveive inn igjen. Men det var da fryktelig lett i enden av snøret?                  Oppdager til min store forskrekkelse at min flotte Mctail som har 2 griser på samvittigheten nå er borte! Hempa har gitt seg i bråstoppen og Mctailen er tapt! Hvil i fred! F***… Det kom noen fine gloser der som ikke er egnet på trykk…

Bytter noe oppgitt til ny hempe og setter på en 27cm shad fra Tailored Baits. Rigget med 10 gr skalle og et par treble. Fargen er en knallgod sak som har levert for både undertegnede og produsenten selv, Stian Reigstad. Green and gold er en av mine favorittfarger både på vår og høst, spesielt i finvær. Tilsvarende shad ga  meg også årets første 10+ og har flere mindre fisker på samvittigheten allerede denne sesongen.

Står fortsatt oppankret på samme plassen og fisker utover. Fra svakt oppstrøms og fisker meg nedover i viftemønster igjen. Ned og opp igjen uten å kjenne stort. Gjør noen kast innover evja i stedet. Det skjer ikke noe. Kaster rett nedstrøms parallelt med sandgrunna jeg står på, lar den synke til bunnen og begynner å sveive. Etter få meter, tar jeg et spinnstopp for å holde kontakt med bunnen. Rekker akkurat å stoppe sveiva før det hugger til igjen. Setter tilslag og kjenner det gynger tungt der nede i enden av snøret. Hva nå?

Nok ei stor frøken henger på i enden av snøret. Dette er det villeste!                              Får pumpet henne opp og dratt henne inn mot håven. -Enda en 10+???

På`n igjen med kamera og vekt. Men stusser litt på det jeg ser. Tilsvarende vekt som forrige fisk og lik lengde. Kan det være???

 

Etter å ha tittet på bilder etterpå, er det ingen tvil. Det er samme fisk. Hun tok altså igjen en liten time etter forrige gang hun var oppe i båten. Dette er slikt jeg bare har lest om tidligere, men nå skjer det altså med en selv.                                                            Dette er det sykeste jeg har opplevd innen fiske og maken kommer jeg neppe til å få oppleve igjen! 3xgris i løpet av 3 timer og da med gjenfangst av nr 2?!?! Nesten 35 kg fordelt på 3 fisk på en og samme ettermiddag? Nok en gang må jeg ringe en venn. Dette måtte bare deles! Følelser i bøtter og spann, dette var ikke til å tro!

Tidenes opplevelse og en dag samt en påske jeg kommer til å minnes for livet!

Og forresten, slik går det med blodsukkeret mitt når jeg får stor fisk. 😉

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here