Det kryper sakte men sikker mot vårfiske etter gjedde. (mulig et par nyttige tips)

Dette skrev jeg i 2013

Hvor kan man finne fisken nå på våren, før lek.

Om det har kommer så mye nytt inn i mitt fiske siden 2013 er jeg litt usikker på. Synes mye av det som står der tåler DAGENSLYS i 2018 også.

Det som nok har vært mest lærerikt er hvor sakte man bør fiske, spesielt når man jakter på de riktig riktig store individene.Gummitailbaits i sammen med gummishadder er mine favoritter på denne tiden. Men hardbaits man kan fiske sakte med på rett dyp blir heller ikke feil.

Renztail har for oss vært et bete som utmerker seg. Og vår egen pwshadd. Dette er to baits som trenger utrolig liten fart for å få bevegelse. 0,8 knop ruller pwshadden veldig godt. Mcrubber, wingman og wolfcreek er også tre luringer man bør ha med ut.  Når det gjelder vekter så fisker jeg så lett som mulig i forhold til dybde. Jeg har en følelse om at svevende baits leverer veldig bra på denne tiden. Fisker jeg ned på en rundt 10 meter bruker jeg i mellom 3 og 5 gram på tail bete. Da bruker jeg en shallow rigg

Enten med enkelt tribbel krok oppsett eller dobbel

enkroks tackel

Disse doble har kan deles i to. bare å ta av bakerste del (se splittring)

doobelt trippel tackel

Så skrur jeg inn vekter ut i fra dybde. Jeg vil ha en liten neste dykk så jeg skrur inn vekten i fremre del av bete.

svartzonker screw-in dots

Når det gjelder shaddene så er jeg på 25 gram hvis jeg skal sleike bånn på rundt 10-15 meter. Opp på 5-7 gram his vi er på 8-4 meter. fra 4 meter og opp blir det ren shallowrigg.
Når det gjelder å se hvilke shadder som tåler lite fart så er ofte størrelsen på halen/tailen en god indikasjon og at ikke selve shadden er fort tung. Det er halene som overfører mye av energien inn i en shadd og gir den bevegelsen.

Måten jeg fisker på er mer spinnstopp en innsveiving. Når man bruker så lette vekter på disse dybdene skal det ikke mer en fire-fem  sveiv før bete er en meter over bunn. Da må den synke litt igjen, kanskje med en halv innsveiing for så å la den synke igjen. Du må hele tiden ha følelsen av å fiske rett over bunnen, i lavest mulig fart bete tåler og bli fisket på. Et par-tre kjappe løft kan man også legge inn. For å vekke de litt.

Dette er to farger som har levert veldig bra. Cremecirkel har væt en favoritt i mange mange år. Den finnes også på bulldawg.

Eastfield Lures Wingman Kamikaze Kiwi. Kristin Roos Aas sin favoritt
Cremecirkle. Mange favoritt

 

renz-tail. Erik Walmanns favoritt
mcrubber. Michael Andersen sin favoritt
wolfcreekshad Raymond Svendsen sin favoritt

Det er ikke noe i vegen for å fiske med hardbaits, bare veldig viktig å huske på lange spinnstopp. Det vil si at baits som blir stående (suspending) ofte er et måste. Jeg har forelskelt meg litt i fangbait14 sr (shallow runner) som flyter relativt kjapt opp.
Får å unngå at den flyter opp bruker jeg blytråd rundt kroken. Det røver jeg meg frem. Når jeg ser at den har litt mer synk en flyt i seg er jeg i mål. Da er den klart til midt fiske. Men denne blir det et pull eller to for så la den henge «lenge» helt opp til 4-5 sekunder.

Etter 1,50 i denne filen kan dere se hvordan jeg har surret blytråen rundt kroken.
Fikk nå små gjedder på første turen med fangbait14sr så, så langt, har det gitt et par flotte opplevelser.

Det finnes garantert mange andre gode baits til spinnfiske på våren der ute. Det viktigste er at bete har «riktig» bevegelse i riktig fart til rett dybde.

SKITT-FISKE.

OG HUSK SKÅNSOM :

 

SÅ LENGE FISKEN IKKE GÅR TIL MAT.

INGEN GJEDDER OVER 5KILO ER GODT MATFISK.

Les denne

Tekst og foto:
Lars Reitan
klikk på bilde for å lese artikkel Journalist

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here