Et tilbakeblikk på fiskeåret 2018

Året 2018 går nå mot slutten, og da passer det å skrive litt om hvordan året har vært sånn rent fiskemessig. Første fisketuren som jeg hadde i 2018 var en dag i slutten av januar. Jeg hadde tatt turen til et ørret- og abborvann utpå Hurumlandet.   Det var et fantastisk vintervær den dagen. Sola skinte ifra skyfri himmel. I løpet av dagen landet jeg en masse småabborer. Det ble ingen ørret den dagen, men jeg var allikevel godt fornøyd. Det viktigste er jo også å ha en fin tur. I løpet av de neste ukene ble det tid til flere turer på isen. Jeg var blant annet en del oppi Nordmarka hvor jeg holdt på med en del abborfiske. Jeg tok meg også en tur til Steinsfjorden sammen med en kompisgjeng. Der prøvde vi oss blant annet på gjedda uten resultater. Det eneste vi fikk den dagen var noen få abborer, et par mort og en liten sik. I midten av februar så dro jeg opp til Trøndelag en liten tur for å isfiske etter røye sammen med en kompis av meg. Noen røye ble det ikke, men vi fikk lurt opp noen flotte ørreter.

I mars så bestemte jeg for å ta meg en isfiskehelg oppi Engerdal. Det var ekstremt tregt fiske denne helga, ikke eneste fisk ble dratt opp på isen. Allikevel så var det en fantastisk flott tur med strålende solskinn hele helga. Dette skulle vise seg å bli den siste isfisketuren denne sesongen.

Etter at jeg var ferdig med isfisket, følte jeg at det var på tide å komme i gang med årets sjøørretsesong. Jeg hadde den første sjøørretturen i slutten av mars. Jeg startet sesongen med noen blanketurer før det slo til. Årets første sjøørret fikk jeg på Hvaler i midten av april. Den var under minstemålet, men allikevel så syntes jeg at det var utrolig deilig å være i gang igjen.

I løpet av de neste ti dagene dro jeg opp tre sjøørreter i Indre Oslofjord. Det var ingen kjempestore fisker jeg fikk, men jeg syntes det var gøy. Den største som jeg fikk, anslo jeg til å veie ca. 700 gram. De to andre som jeg fikk veide vel rundt 200 og 500 gram. Alle sjøørretene ble tatt på samme type redskap som var en lyseblå, 7-grams Trout Quiver sluk. I tillegg til sjøørretene dro jeg opp en masse småsei. Det virket som om det kokte av småsei uti Oslofjorden på den tida. All seien ble sluppet tilbake igjen.

I mai var jeg nedi Kragerø en langhelg. Det ble ikke så mye tid til fiske her, men jeg klarte å snike meg av gårde noen ganger. Noe mye fisk fikk jeg ikke. Det ble kun tatt et par småtorsk. Det var også ganske mange sjøørreter som fulgte etter sluken min, men ingen av dem var noe interesserte i å ta.

Etter turen til Kragerø tok jeg meg noen turer opp til noen fiskevann uti skauen hvor brunørreten var i fokus. I løpet av disse turene prøvde jeg meg med både mark, sluk og flue. Jeg fikk mye ørret på marken.

Jeg hadde også på et par fisker på flua, men ingen av dem ville sitte dessverre. I overgangen mellom mai og juni var jeg og fiska et par ganger i en andedam på Oslos Vestkant hvor jeg har drevet og holdt på i mange år. Fiskestammene i denne dammen pleier å svinge veldig ifra år til år, så jeg var veldig spent på åssen det var der nå. I løpet av de turene som jeg hadde der i år, landet jeg et tosifra antall abbor, mort og sørv. Ingen store fisker, men gøy allikevel.

I juni tok jeg meg en ny tur opp til Trøndelag for å fiske etter den sølvblanke fjellørreten sammen med en kompis av meg. I løpet av disse dagene landet vi til sammen femti ørreter. Den største veide vel kiloen. Redskapene som vi brukte var oter og mark.

Etter denne turen var det på tide å begynne med sommerens laksefiske. Jeg hadde planlagt tre lakseturer denne sommeren til både Verdalselva, Eira og Stjørdalselva. For mange så var det en veldig vanskelig laksesesong i år. Det har vært katastrofalt lite vann i alle de norske lakseelvene denne sommeren noe som skyldes stor mangel på nedbør. Men for meg gikk laksefisket ganske så bra, og i løpet av sommeren så landet jeg hele ni stykker!

Det ble også en del makrellfiske i løpet av sommeren. Makrellen var bitevillig som vanlig, og de fikk jeg mange av.

Etter at jeg var ferdig med sommerens laksefiske, bestemte jeg meg for å drive med litt abbor- og gjeddefiske.

Jeg fikk blant annet en fin gjedde i et vann i Oslomarka, og så var jeg en tur på et storabborsted hvor jeg for første gang prøvde meg på jiggfiske etter abbor. Det fungerte bra det. Jeg landet noen fine abborer, blant annet så slo jeg til med en ny pers på abbor på 630 gram. Det ble også tid til en liten tur etter makrellen. Da landet jeg noen fine småmakreller på sluk. Jeg var også på noen turer oppi Marka rett utafor Oslo. På de turene så tok jeg med meg dagstursekk, mat, drikke og en haspelstang rigga med mark og dupp. I løpet av disse turene dro jeg noen abborer på marken. Det ble ikke akkurat noen store mengder, men jeg fikk da noen samtidig som det var utrolig deilig å være ute i skauen.

Da oktober meldte sin ankomst, satte jeg av en del tid til å drive med sjøfiske. Jeg hadde fått tips om noen gode høstplasser etter sjøørret og hadde da bestemt meg for å prøve disse plassene. Det ble ikke noe sjøørret de gangene jeg var der, men jeg fikk blant annet en fin torsk, en del småsei og en fin makrell.

Det ble også en tur til Mjøsa for å prøve gjedda, men det var ingen gjedde som ville bite på den turen. Utpå senhøsten så tok jeg meg noen turer med fluestanga ut på Fornebulandet for å prøve og få sjøørret på flue. Jeg var der ute tre ganger, men det ble kun en liten sjøørret på 200 gram på meg. Sjøørreten slapp jeg selvfølgelig ut igjen. Det ble også en tur til Jeløya, men der opplevde jeg også ganske labert fiske.

I månedsskiftet mellom november og desember begynte isen og legge seg i Oslomarka. Første turen på isen denne sesongen hadde jeg den 20. desember. Da dro jeg av gårde til et nærvann oppi Marka. Og selv om det var ganske mye tåke der, så dro jeg faktisk opp hele fire ørreter og sytten abborer!

Og senest i går så var jeg og isfisket på et lite tjern utpå Hurumlandet sammen med fire andre. Til sammen dro vi rundt 100 abborer, og det må jo sies å være veldig bra! Det ble den siste fisketuren i 2018. Uansett så var denne turen en perfekt avslutning på fiskeåret 2018, og nå ser jeg fram til neste år. Jeg har allerede begynt å planlegge en del fisketurer for 2019. Jeg skal på fire laksefisketurer, og så blir det en firedagers tur til et fjellvann som ligger i området rundt Namsskogan. Jeg har også tenkt å fiske litt mer etter abbor og gjedde også og så har jeg et ønske om å ta meg noen sjøørretturer over til Strømstad i Sverige. Og jeg vil avslutte denne teksten med å ønske alle sammen et riktig godt nyttår!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here