Endelig er høsten her!

clone tag: -828996837185268490

Så var det den tiden igjen. Høsten. Tiden for å fiske etter store gjedder!

En hver gjeddefisker ser vel frem til denne tiden. Temperaturen faller, og det er dags for at gjeddene spiser seg opp til vinteren. Det er nå du bør prøve å jakte etter rekordgjedda.

Undertegnede har om sider fått rivd seg løs fra laksefiskets forbannelse og har kommet seg ut på vannet for å jakte på store, grønne madammer. Det har blitt noen turer i september og hittil i oktober, og de siste dagene har gitt hyggelige resultater.

Det hele startet rett før helga. Til tross for en forkjølelse som de siste dagene hadde herjet i kroppen, var iveren og energien på topp. Sola skinte og det var en flott høstdag.     Glomma hadde hatt stabil vannstand noen dager nå, og det er sjelden feil.                     Så fort jeg var ferdig på jobb ble det å hekte på båt og båthenger, pakke med seg noe mat og dure ned til en av gromplassene. Planen var klar. Den hadde jeg grublet på hele dagen.  Trua var der. Godfølelsen.

Får båten ut på elva og durer ut mot en av plassene jeg har lykkes godt på tidligere år. Det har bodd noen store og flotte gjeddemadammer her før, men etter vårens storflom er det litt usikkert hvordan det står til på plassene. Svømmer de fortsatt her? Har de flyttet på seg? Har det kommet til nye fisker? Har elva endret seg noe, slik at de står på nye plasser?

Plukker frem noen av mine større baits. Giant pig shad, Wolfcreek Shad, Pankan, Storm RIP Tail,  Renz Beastly tail og en massiv 27 cm shad fra Tailored Baits. Støpt av en annen norsk gjeddefisker, Stian Reigstad. Fargen er i en av mine favorittfarger, Green and Gold. Den skulle testes nå. Store baits fisket sakte ved dypkanter og nære stimer med byttesfisk.

Det tar litt tid for å finne byttesfisken i dag. De sto ikke helt der jeg bruker å finne de, men sto og trykket litt opp i vannet på 10-12 meter dype områder.                                               Får rigget opp shadden med 20 gr skruhode og 2 stk 3/0 trebler. Gangen ble veldig fin på baitet. Sakte vuggende kropp og en tail som slår litt rolig bak.

Med motorguiden på ankring, fisker jeg i viftemønster. Søker av hele området både langs bunn og litt høyere i vannlaget. Med det klare vannet og sola som skinner, vil baitet være synlig på lang avstand både fra siden og som en god siluett opp mot himmelen.                 Flytter meg litt for å fiske av en liten topp like ved. Der går det opp fra 10 til 8 meter og danner en liten plass der det ofte står abbor og større byttesfisk. Her får jeg se et ekko på ekkolodet som viser at det kan være noe å fiske på her.

Gjør et kast utover mot dypet igjen og lar baitet synke til bunnen. Strammer opp og sveiver et par meter før jeg lar baitet synke igjen. Dunker bunnen og sveiver sakte inn. Kjenner et raskt men forsiktig hugg i enden av snøret, gjør tilslag og det blir bare tungt i enden. Et par tunge headshakes forteller at dette ikke er noen snipe. Det går tungt og dypt, jeg drar på hardt i svartzonker signature heavy stanga. Bremsen på ambassadeuren er satt hardt og fisken drar line. Det lukter gris av dette! Høstgris!

Pulsen er høy og spenningen stiger i kroppen. Hvor stor er hun? Sitter hun godt? Drar frem håven og henger nettet utenfor ripa. Driller gjedda så hardt jeg tør. Hun gjør et par tunge utras og jeg må stoppe elmotoren og stikke stanga ned i vannet for å hindre at hun hekter seg i motor. Får pumpet henne opp mot overflaten og jeg får bekreftet det jeg kjente når hun gikk nede i dypet. 10+++ uten tvil! Hun gjør en runde til under båten, men jeg presser henne opp igjen og får styrt henne inn mot håven. Heldigvis, glir hun raskt inn uten problemer og jeg kan senke skuldrene. For en deilig følelse! For en fisk det ligger i håvnettet! Godfølelsen slo til i dag!

Får på kameraet, gjør klar matte, lengdemål og tang. Hun sitter fint kroket i siden av munnviken og lar seg fint kroke av uten skader eller blod. For en skalle, for en kjeft, for en nydelig madamm! Veier henne til herlige 12,4kg! Ny pers på spinn og min gjedde nr 10 over de magiske 10 kg.                                                                                                     Legger henne ned på matta og sjekker lengde. 120cm. Førr ei dame!

Her skal det da nevnes at jeg oppi det hele har tidenes kløning med håven min. Men det får bli en annen historie nærmere vinteren (og da med filmsnutt?) Den burde kunne bringe frem en og annen latterkule der ute.

Tar poseringsbilde og slepper henne uti igjen. Hun kommer seg raskt og svømmer fint tilbake til sitt hjem. Takk skal du ha! Håper vi sees igjen!  For en fantastisk følelse man får når man ser en så flott og majestetisk fisk svømme uti igjen.

Setter meg ned og bestemmer meg for å ta mat. Nyte øyeblikket og la det hele synke inn litt før jeg fortsetter fisket. Kanskje man klare å kroke på noen flere før kvelden er omme? Fortsetter å fiske der jeg står. Har driftet et godt stykke etter at jeg slo av elmotoren, så man er på nye områder nå. Grunnere vann og oppå et platå. Ser litt byttesfisk som har begynt å stige mot kvelden og vaker i overflaten. Gjør en del kast her, men ikke noe å kjenne. Tester også å dra over med en tail sakte over bunnen. Ingen respons.

Bestemmer meg for å prøve på en annen plass og pakker raskt sammen. Det er et stykke å kjøre, men jeg tenker at det kan være et lurt valg. Det er lenge siden jeg har vært der nå og tror området har fått hvile en god stund fra andre fiskere også.

Elva har gravd ut en liten vik her som det er en fin bakstrøm i. Her står det alltid byttesfisk og gjeddene er sjelden langt unna. Starter langt ut og fisker meg innover. I strømkanten tar noe baitet og kommer imot. Blir altfor sein med tilslaget, får slakklinje og så er fisken borte. Fortsetter å fiske meg innover, men får ikke noe mer respons her. Ingen flere lar seg lure i kveld. Men kanskje i morgen? Det er blitt ganske mørkt, og det er dags for å vende hjem. På turen ned, begynner motoren å miste kraften. Bensintom!                             Heldigvis, har jeg for vane å ha med meg en liten kanne med ekstra bensin, så det ble heldigvis ingen krise utpå elva denne gangen.

For en dag, for en fisk, for noen klønete øyeblikk!

Satset hele helga på høstgjeddene. Gode forhold, godt selskap av flere andre trivelige fiskere og et greit fiske gjorde helga veldig fin. Fikk lurt opp et par metersfisker til og flere mindre gjedder. Tailored Baits 27cm gjorde virkelig susen for meg disse dagene. Spørs ikke om jeg må få ham til å lage noen flere til meg. Pig shad og Wolfcreek shad var også baits som gjorde det sterkt denne helga.

Lar noen bilder tale for resten av dette innlegget og oppfordrer til å komme seg ut for å prøve etter høstgjeddene nå. Enten på kveld og helg, eller om du er så heldig å ha høstferie. Jeg skal ihvertfall utpå igjen til helga.

clone tag: -828996837185268490

Høsten er fantastisk. Nyt den!

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here