Et unik innblikk i Forskningsprojektet Scandinavian Bluefin Marathon i Sverige. En flott samarbeide imellom sportsfiske og forskningen

Min venn Fredrik Aremyr er en meget dyktig fotograf. Mange har kanskje sett at han er IF Gøteborg «sin fotograf» der han forevigete situasjoner fra fotball kamper.
Her kan dere få et innblikk i hvordan Forskningsprojektet Scandinavian Bluefin Marathon oppleves i Sverige igjennom linsen til Aremyr.
Det er fantastisk at Sportsfiske kan bidra til å lande en slikt prosjekt.
Og ikke minst at Bluefin nå har kommet tilbake etter mange års fravær.

Les historien her

Forskningsprojektet Scandinavian Bluefin Marathon har jag varit lyckligt lottad att få vara en del av. I Söndags fick jag min chans då allt klappade både vädermässigt samt tidsmässigt. Mönstrade på i Mollösund kl 6.00 och fick min livs upplevelse ombord Joakims Rocad 706 i trevligt sällskap av Björn och Robban som hade varit ute dagen innan tillsammans med Joakim.
Efter 15 minuters fiskande startade våra två rullar låta som två reaplan och spolarna tömdes snabbt på flera hundra meter lina. Två fiskar var krokade och drillades enligt konstens alla regler.. Märkningsbåten kontaktades då dessa fiskar skall säkras försiktigt vid båten och sedan förflyttas till märkningsbåten där forskarteamet tar vid.
Själva drillningen går inte att beskriva då det är krafter och kaos för att hålla styr på två blåfenade tonfiskar som kan simma i hastigheter upp till 70km/h och verkar inte bry sig nämnvärt av att det står en sportfiskare i andra änden som gör allt för att bromsa fisken. Det är ett konstant arbetande med båt, motor samt otrolig koncentration då man sitter bokstavligen fast i fisken då spö och rulle är fastkopplade med selen som är fastspänd över kroppen.. Ett felsteg vid fel tillfälle och man får lära sig hålla andan i hög hastighet. Vid flera tillfällen får jag med all kraft hjälpa till att hålla mina medfiskare i båten genom livtag samt ett stadigt grepp i handtaget på selen..
Fisk nr 1 som jag fick äran att säkra vid båten efter att Joakim drillat fisken visade sig vara hela 243 cm (ca 296kg), fisk nr två kapade linan efter en lång fajt strax efter att märkningsbåten tagit över fisk nr 1, där vårt tafsmaterial skars av troligen mot ngn av tonfiskens fenor.
Efter en förflyttning fick vi chans på tonfisk nr 3 och då fungerade allt smidigare och fisken kom hela vägen till båten efter en tuff drillning, spöt knäcktes av belastningen då tonfisken gjorde en sista kraftansträngning men Joakim som lyckats landa flertalet fiskar tog tag i tafsmaterialet och lyckades säkra fisken. 254cm (ca 338kg) var rapporten från de danska forskarna.
Fisket avslutades vid 15 och vi stävade hemåt och fick utanför Måseskär se otroliga mängder tonfisk hoppa, jagandes efter betesfisk. Otroligt mäktigt att se fisk mellan 2-400kg bokstavligen flyga ut vattnet bara tiotal meter ifrån båten. Dock han man aldrig med att fota dessa fiskar utan det blev teleobjektiv och fotande på långt håll vilket ger lite sämre kvalitet på bilderna.

Men en helt fantastisk dag med minnen som aldrig kommer släppa.
Vänligen respektera att detta är privata bilder och således skall inte bilderna skärmdumpas och delas vidare.

Her er det noen fantastiske bilder fra fiske i overflaten.

Her kan dere se litt hvordan det går med prosjektet i Norge.

Rapport fra første dager av havforskningsinstituttets merkingsprosjekt på makrellstørje (bluefintuna).

klikk på bilde

En takk til Fredrik som ga meg muligheten til å legge ut dette.

 

Her kan dere lese mer om Makrellstørja som det kalles i Norge 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here