Menneske vs maskin, noen tanker om å ikke glemme våre egne sanser.

Det er lett å glemme å bruke våre egne sanser, nå som man har så mye elektroniske hjelpemidler i båten.
Ser man bort fra de åpenbare gangene man bruker øynene, som når man feks fisker rundt synlige strukturer, som skjær, bropilarer eller kanten av undervannsvekster, så er det andre ting man til tider kan overse i dagens overflod av elektronikk i båten.

Vår venn måka, her representert ved et av de irriterende individene, som vekker en om morran når man er på sørlandet.
Rick og jeg skulle en tur ut for å teste gjedde i et nytt vann, og mens vi lette litt rundt, Rick med nesa i ekkoloddet, så så jeg at måkene drev og stupte ned i vannet, et stykke unda, og vi fyra opp motoren og freste ned dit. Heldigvis hadde vi med oss hver vårt abborsetup, for etter min erfaring, så er måkejag ofte synonymt med abbor. Ser man bort fra Øyeren, hvor disse måkejaga og kan være asp som jager under overflata.
Noen sjøer ser man aldri måker, hverken på jakt eller i det hele tatt., men man kan da være heldig og se sprutinga i overflata, når rovfisken presser agnfisken opp, og da er det bare å komme seg på plass.
Et annet, enn dog, trist hjelpemiddel man ser mer og mer av er skarv, driver skarven og dykker så er det garantert småfisk i området….enn så lenge.Noen av fiskene som kom opp ved måkejaget.
En annen synlig ting, man kan gå etter er det jeg kaller vindstrømmer, og noen kaller strømfår, første gang jeg hørte et navn på dette fenomenet, så var det på engelsk, wind lanes/current seam. Man ser de enten ved at det er en «gate» i vannet som er blank, når resten av sjøen har litt krusing på toppen. I pollensesongen kan man og se pollen samle seg både i vanlige strømkanter, og slike vindfår. Uansett, å tenke på disse som hvilken som helst annen strømkant, eller kant kan gi bra fiske, på nevnte tur, denne rapporten egentlig skulle handle om, så så vi at måkene stupe ned i en av disse vindgatene, dobbel jackpot, så da var det bare opp til oss å få fisk.

Årets første kilosfisk.

Man skal heller ikke glemme ørene våre og bruke hørslen, enten man hører et plask fra jaging eller vak, eller den karakteristiske smattelyden som og er en fellesnevner for abbor og asp. Nå er det jo lettere å se jagdende måker på lang avstand enn det er å høre lyden av jaging/smatting. For meg er det spesielt på kveldsfiske, at hørslen spiller mer inn, når man ser mindre, så skjerpes andre sanser, som hørslen (jeg har fortsatt til gode og faktisk lukte fisk, annet enn i uttrykket…) Jeg har hatt mye bra fiske, ved at jeg har hørt smattelyder, eller plask, i skumringen, spesielt i den perioden jeg jakta mye asp,jeg har landet flere ok store asp, ved at jeg har hørt dem.


(Obs! Gamle bilder)Et par asp, som er fanget ved at jeg har hørt plask med smatting. Tatt på spinnerbait (øverst) og Topwater (nederst)

Så noen ganger kan det lønne seg å få nesa opp fra skjermen og være mer obs på og bruke sansene våre. Og gjeddefisket vi skulle på…det ble en bra gjedde, dog som bifangst mens vi fiska abbor.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here