Hvilke farger til hvilken tid. Vi tar for oss klart vann/humus under solskinn,overskyet og kveld/natt.

Det er mange som spør om valg av farger, hvilke farger skal jeg bruke. I mine øyne er fargen på vannet veldig avgjørende, til tider også hvilken agnfisk gjedde spiser i det reseptive vannet. Erfaringen min og flere med meg er at det gjør en forskjell på hva man bruker og det er visse farger som fisker bedre en andre farger under visse forhold.
I utgangspunktet er det vanskelig å finne noe riktig fasit. Erfaringen kan til tider forvirre. Plutselig tar gjedda ting den egentlig ikke skulle ha tatt og motsatt, men noen retningslinjer finnes det.

I denne sammendraget velger jeg å bruke Svartzonker’s MCrubber. Arsenalet av farger er stort og i mine øyne veldig gjennomtenkt. Og de aller fleste har et forhold til denne «rockestjernene» Svartzonker. Tar også med en dextershad farge.

Klart vann der sikten er 2 meter + (Solskinn)
Under slike forhold så ser gjedda bete på lang avstand og den har godt tid til å gjøre et valg. Skal, skal ikke. Den kan ofte følge etter lenge før den for eksempel tar under et spinnstopp. Her er et lite knippe farger jeg ville ha valgt under slike forhold.
Når det gjelder de litt mer mørke betene med glitter så ville jeg brukt de under solskinn der vannet er litt mer humusfarget, men fortsatt «klart» Alle de som ligger her har enten glitter eller flash i seg. Disse vil reflektere lystet veldig bra.

Klart vann der sikten er 2 meter + (overskyet)
Her vil baits med glitter «forsvinne» og vil være svært lite  effektive. Det er ikke store forskjellen på fargevalget, men nå går man på baits uten glitter. Her er også de mørkeste bra humusvann farger. Her har du mer rene farger og ikke den pling faktoren man bør bruke under dager med flott vær.

Klart vann der sikten er 2 meter + (kveld/natt)

Dette fiske er ofte silhuett fiske det, dette betyr at man fisker over gjedda og gjedda skal spotte bete opp mot den mørke himmelen. Innen laksefiske og sjøørretfiske med flue så er dette et kjent fenomen og da er det svart eller mørkt som gjelder, så også innen gjeddefiske.  Profil er også viktig. Der er det tre baits som jeg mener stikker seg ut. MCrubber, Pigen  og Hammer Pro fra Dragon. De har en kraftig profil som er godt syndelig. Selv om noen av disse betene har glitter så er de så mørke so de får en flott silhuett mot himmelen. Rød og svart er en kjempefarge i den blå time.

 

 

 

Andre ting jeg tenker på under fiske i klart vann er fargen på line og hvilken fortom jeg bruker.
Blått/grønt er farger jeg synes fisker bra i klart vann. Jeg holder meg unna rød/gult generelt skarpe farger.

Grønn/grå og blå er det jeg ville ha valgt. Rød og gul er i mine øyne ingen ting for fiske i klart vann. Når vannet ble mer møkkete så vises betydningen ut på valg av farge på lina.

Braided

Jeg bruker heller ikke rasselkuler under slike forhold. Jeg vil ha et bete som fiskes inn relativt monotont med spinnstopp. Men når det går mot kveld/natt så setter jeg inn litt rasselkuler for en ekstra dimensjon inn i bete.

Så er det fortommen. Ingen over ingen ved siden jeg går nå for Flourcarbon.
Jeg bruker alltid 1,2 millimeter når jeg kjører fra Darts eller 1,3 når jeg bestiller fra Jeff Boggs i USA.

1,20mm

Som alltid i fiske så er det ingen fasit. Men dette kan være en retningslinje for deg og dit  fisk.

jerk

Men kjerne i å lykkes er lokalkunnskap og det å være tålmodig.
Jeg skal gi et eksempel på det.

Jeg fisket i samme område som Fredrick Evensen en dag høsten 2017.
Jeg og mine vi fisket langs en kant og flyttes oss sakt frem og tilbake. Jo da vi fikk fisk, men ingen store. Evensen fikk også fisk og etter å ha stått på samme plass i 6-7 timer, hører vi en velfortjent jubel. Gutten bikka 10kg. Ene og alene fordi han viste det fantes stor fisk i området og fordi han var ekstremt tålmodig og til slutt så kommer belønningen.
Det står stor respekt av slike sportsfiskere, han  vet akkurat hva som skal til, og han lykkes også. Ikke tilfeldig rett og slett. 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here