Test: Daiwa Prorex XR 300LH

Etter noen års fravær er Daiwa nå tilbake på det skandinaviske markedet.
Og i fjor stiftet jeg bekjentskap med deres nye modell, Daiwa Prorex XR 300LH, LH står for Left Hand, men den kommer selvfølgelig med høyresveiv og.
Dette er en nyere, oppgradert versjon av Daiwa Lexa, beregnet på det skandinaviske gjeddefisket.
Nå blir ikke dette noen dyptgående artikkel, med demontering av snella for å kikke på innmat osv., men heller en generell «Hva synes jeg om snella?»

Det første jeg falt for var fargen, snellehuset er svart matt og den har lilla sveiv, sistnevnte var en detalj jeg likte. For det første er det ikke nok svart matte sneller på markedet, noe jeg har savnet i alle år, og om det er noen, så har de ihvertfall ikke lilla sveiv.
Dette er min første lavprofilsnelle innen dette segmentet, og med passe store hender har jeg ikke noe problem med å holde rundt en vanlig rund snelle, og jeg holder ofte i håndtaket foran snella, så jeg har ikke «hatt behov» for en lav snelle. Men året 2017 var året jeg bestemte meg for å prøve dette.
Disse komapakte store lavprofilsnellene, er ofte designet, for swimbaitfiske etter stor bass, hvor de kaster store baits, opp mot 150-200 gram, som er godt innafor vektene vi vanligvis kaster. Så denne burde passe rett inn i shad-segmentet vårt (og enda litt til). En klassisker her er Shimano Curado 300E, og selv mange hardbarka muskyfiskere sverget til denne nå utgåtte modellen. Daiwa Lexa har og slått bra an hos våre amerikanske venner, dog i 400 størrelse. Prorex kommer ikke i 400 størrelse, men til vårt fiske er ikke dette nødvendig, mener jeg. I og med at Prorex er en oppgradert versjon av Lexa, så hva kan gå galt? Etter en sesong, kan jeg si; ikke no. Hvor er snella om 2-3-4 sesonger, det for tiden vise, jeg er ikke typen som bytter sneller årlig, så er mulig man kommer mer om Prorex senere.


En ting jeg liker med denne vs noen andre lavprofilsneller, er at den bygger ikke så mye ut i bredden. Greit at mange lavprofiler er lavere (ligger liksom i navnet) enn runde sneller, men synes de ofte er veldig brede, og da synes jeg vinninga går opp i spinninga.
Denne snella har ikke Daiwas T-Wing System, slik som mange av de mindre snellene har, men i og med at den har lengre avstand fra spolen til den stillestående lineføreren, blir ikke vinkelen på lina ved kast like stor, når føreren står ytterst, dette gjør at lina skraper mindre og hjelper litt på kastelengden. Jeg synes at noen andre sneller med stillestående linefører, får litt vel skarp vinkel på lina, og jeg føler det hemmer kastet litt, og jeg føler man kan få backlash litt lettere. Og ikke minst, de få gangene… jeg får backlash, er det lettere å pille de ut når det er mer rom forover.

Tommeltangenten ligger bra til, slik at den er lett å trykke ned, når man skal kaste, uten å måtte løfte tommelen nevneverdig mye fra spolen. I tillegg til spolebremsen, så har snella også en magnetbrems, jeg setter alltid min lit til min egen tommel, men bruker magnetbrems på multisneller jeg bruker til abbor, men synes selv at det ikke er helt nødvendig på en gjeddesnelle.
Sveiva er ikke bare lilla, men den er og stor, 100mm, noe som, sammen med de runde EVA knottene, gjør at man for en behagelig sveiverotasjon med godt grep. Større sveiv (eller evt. et powerhandle) gir deg og mer kraft til å dra inn baits med motstand, men husk at dette og gir deg mer kraft til å dra i stykker innmaten i snella, ihvertfall på en snelle som ikke har lav utveksling (typ winch). Prorex XR 300 kommer med 6.3:1 utveksling, eller 6.3 som det står på snella. 6.3 utveksling er den nye standardutvekslingen, hvor det før var 5.3:1, for 10ish år siden var 6.3 regna som high speed.

Jeg fisker en del med spinnere og spinnerbaits, hvor double 8 blader vel er det største jeg bruker jevnlig, samt spinnerbaits av ymse størrelse, snella klarer dette fint, snella har ekstra stort hoveddrev, som tåler mer juling, men jeg kvier meg litt for å bruke den til skikkelig store spinnere (double 10).
Bruker den og til crankbaits, hvorpå noen har ganske stor skje, men disse fisker jeg litt saktere og da blir belastninga på snella like stor som ved «burning» av spinnere.
Den håndterer og kasting av mag bulldawgs, hvor presset er mer på spolen i kastet, og ikke drivverket, supermag…mnjaa…har vel lobba noen med snella, men her går jeg opp til f.eks. Daiwa Luna, som og sitter på en kraftigere stang.
Men til vårt vanlige shad-fiske og jerkbaitfiske, så mener jeg denne snella er 100% midt i blinken.

Ble en del fisk på den i fjor, med en 8 og en 8,6 kilos på topp, og bremsen var så jevn at jeg ikke merket no knykk, at jeg måtte se ned på spolen og se at den snurret, og fisken får dra litt line. Et stort pluss med stjernebremsen er at den klikker ved justering
Spolen er dyp og rommer nok i haugevis av line, og kan vel sammenlignes med ABU sine 5xxx størrelse, og Shimano Calutta 300D. Daiwa Luna 300 derimot, er mer på størrelse med ABU 6xxx og Shimano 400…ikke alltid lett å bli klok på dette…

Men er det en ting jeg vil utsette på snella, mulig det bare er mitt eksemplar, er at tommeltangenten ikke alltid klikker når jeg trykker den ned, og det er litt irriterende.
Men alt i alt er jeg veldig fornøyd med snella, til det gjeddefisket jeg bedriver 90% av tiden, og prisen er ikke gal, så er du på utkikk etter en ny snelle, eller bare din første så får denne snella får min anbefaling.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here