Sportfiskemässan 2018 Stockholm med text,bilder och film

Sportsfisker Messe i Sverige 2018 fra Team Pikewallis sin synsvinkel.


Denne messen er et godt bevise på at vi er et u-land når det gjelder Sportsfiske i Norge.
9,9 millioner bor det i Sverige mot 5,2 i Norge, så de er uten tvil større enn oss og har et større potensial. I Norge fisker ca. 50% av den noe eldre befolkningen. I Sverige snakker man om litt i underkant 2 millioner fiskere, så her ble vi plutselig litt mer jevnstore. Men Sverige vet å dyrke frem sitt sportsfiske og sine profiler.
I år var messen lagt til Älvsjö like utenfor Stockholm. Deler av Team Pikewallis tok turen ned for å ta temperaturen på vårt naboland.
Dette er Svenskene gode på og de har altså en helt ren Sportsfisker messe. Det vil si at 99% av det du kan oppleve er relatert til fiske og kun det. Så dette er stedet å være hvis det er fiske du brenner for.
15513 personer som er ny besøksrekord kan jeg i dag lese på sidene til messen om årets messe.
Hvor mange vi har på camp villmark vet jeg ikke.

6 timers kjører tur er ingen ting når man vet hva som venter. Man skulle tru at turen hjem er litt kjipere men da går man igjennom dagens handling. Så selv om det blir over 100 mil så går det kjapt. Men det går jo både tog og fly, så det er alle muligheter til å ta seg ned.

Det er en stor stor hall man trer inn i og det er fiske så langt øye kan se, og på denne messen så er ikke det lang. For det er bra med folk, veldig mye folk. Nå er breddene på butikkene/standene dype nok og «veiene» rundt i hallen er breie, så selv om det er mye folk føles det ikke trangt.
Når man kommer inn så er det rett på, man kan hvis man vil tømme lommeboka på 1-2-3 og det er ikke så rart. Sortimentet er enormt i forhold til hva vi opplever her hjemme. Vi er nok ikke helt borte når det gjelder havfiske og fluefiske her på berget, men utover det så er vi nok litt mindre på bredde.
Det er mange store butikker som satser stort på messa, de har flere titalls meter på begge sider ev «vegen» og det er utstyr stable nesten opp til taket. Noe som rett og slett kan skape kjøpe glede også hos gutta.

Men det er så mye mye mer. Mange produsenter har også egne stander. Der viser de frem sine produkter og ikke minst sine profiler og pro team medlemmer, som er som a-kjendiser å regne. De er utrolig flinke på å bygge opp forbilder i Sverige og som skrevet mange av disse er store kjendiser innenfor sportsfiske. Og alle stiller opp. Alle er med på denne store «festen» som man kan kalle det.

Mange herlige utfordringer

Traff ikke blinken, men premie fikk jeg

 

Det de er utrolig flinke til i Sverige er å ta vare på liten som stor, og det bevises godt med det som heter betessnekkergatan, der de som driver i små skala produksjon kan få innpass for en billig penge. Da får de et bord og et par stoler. Dette er uten tvil med på å trekke folk til messen. Og fiskere bruker gladelig mange hundre kroner for et bete, ja noen kan til og med koste 1000,- og folk står times vis i kø for å få tak i godbitene. Mange av disse lager noe som kalles messbeten og de er laget i et begrenset opplag. Og dette er kunst på et høyt nivå og kan rett og slett være en investering.

Vi kan ta to ord om Svartzonker (Claes Classon) som rett og slett har blitt en rockestjerne innen sportsfiske i Sverige. Han vil folk komme nær, snakke med, ta selfie med, og kjøpe  saker av han. Under denne messen hadde han kommet med en bok der det var lange køer for å få han til å skrive en hilsen i demmes nyinnkjøpte bok. Han hadde også messbeten, gjeddeagn som var spesial laget til årets messe. Disse gikk for 1000,- stykke. Disse solgte han noen av på gitte tidspunkt. Når vi var der på lørdag hadde han salg klokken 15:00 Klokka 13:15 begynte det å samle seg kø foran tønna som Svartzonker brukte som salgsbord.  Altså helt galemattias og utrolig gøy.

Kajakker, båter, laksefiske, havfiske, fluefiske, isfisketorg, meitetorg, elektronikk,  spinnfiske, jerk, mickrofiske, finessfiske, abbor, gjedde, tors,hork, mort, sei, flyndre, havabbor, ørret, sjøøørret ja du får alt, det er produkter og ikke minst dyktige personer å snakke om om alt.

Hvis jeg skal våge meg litt ut på å si noe om trender, så ser det ut som det blir flere og flere bassbåter, altså det vi kaller rene fiskebåter. Nå er det teppe og plattformer som gjelder.  Det blir også flere og flere kajakker å se og de blir bare mer og mer spissa opp i mot fiske. Ser vi litt på gjedde og abbor så virker det som hardbaits er litt på veg inn igjen. Det har vært fryktelig mye gummi de siste årene. Det blir flere og flere små firmaer som lager egne stenger og  da spesielt til abbor og gjeddefiske. Her er det en klar trend. Mange av de noe større betessnekkerene begynner å få sine egne stangserier. Vi kan nevne Renz-Stein, vi kan nevne Wolfcreek, vi kan nevne Eastfield, vi kan også nevne Svartzonker.

Veldig flotte stenger til en gunstig pris.

 

Det man også merker er all kjærligheten, for det merker man godt. Det er ikke bare klissprat. Det er en utrolig god stemning og det er utrolig masse kraming/klemming bland alle utstillere og dette smitter. Hele atmosfæren er faktisk helt fantastisk. Og det skal man ikke kimse av.  Og få med seg alt på en dag er vanskelig, klart går man bare rundt for å handle og titte så er nok en dag nok, men som meg som liker å snakke, liker å kjenne, liker å få meg litt demoer og lignende så går en dag utrolig fort.

Kjærlighet

Vi snakker om profiler og mange her er kjendiser i Sverige. De er riktig forbilder for den yngre garde. Og som dere kan se for første reisende Kristin Roos Aas

Det er uten tvil et av årets høydepunkt. Og for å si litt om Kristin som var der for første gang, så tror jeg rett og slett vi ser a der igjen neste år. Hun koste seg glugg i hjel.
Det er så utrolig mye flotte mennesker å snakke med og de vil gjerne snakke med deg.
Nå er kanskje vi litt heldig etter som mange av de man treffer er folk man kjenner og som oftest så møtes vi kanskje bare denne ene gangen i året. Det er rett og slett en opplevelse.

 

Under her, kan du se en video Michael filmet, han nissa og glemte å sjekkehvitebalansen, så fargene ble litt udde.

Jeg vil gjerne dra frem boka til Svartzonker.
Kjøpte meg et eksemplar, dette var typ det vi kaller «coffe table book», mer bilder enn tekst. Boka handler om betesbygget til SZ, med maler og «how to’s»på noen av hans klassiske beten, samt oppskrifter på plastisolfarger. Siste delen av boken er matoppskrifter, og med de fine bilder og layout, kan jeg anbefale den på det sterkeste.
-Michael

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here