Høsten er over og isen kaller… (herlig rapport fra vår Johan Tørrisen)

Høsten er som mange vet, storgjeddetid. De spiser seg gjerne opp mot vinteren og er ofte i god kondisjon. Er du en av de som virkelig jakter etter storgjedda, så er det nå du skal fiske.

Fisk så lenge du får til. Kom deg ut selv om det ligger is i vannkanten og det legger seg is på stangringer og snørefører. Er det åpent vann, er det fortsatt håp. Selv om det enkelte dager kan bli veldig kaldt og surt, kan det være en veldig givende tid. Både i form av mulighet for stor fisk, men også vakre omgivelser. Kan anbefale å ta seg tid av og til for å få dem foreviget på foto.

Her blir det en del bilder…

 

 

 

Men så kommer da vinteren. Båten pakkes ned og stengene settes bort. Men hvorfor gi seg der? Selv om isen kommer på vannet, så behøver man da ikke gi seg i jakten på storgjedda. Da den første isen har lagt seg på vannet, kan det fortsatt pågå en del aktivitet under overflaten. Gjedda fortsetter gjerne jakten en stund til. Er du heldig, kan du få kommet deg utpå isen mens den også er mer eller mindre helt blank. Å ta gjedde på blank is er noe helt eget.

Før du begir deg ut på isen, er det viktig å tenke på sikkerheten. Ispigger til å ha rundt halsen er et absolutt must! Skulle du gå gjennom isen, er det fryktelig vanskelig å dra seg opp igjen uten pigger. Dra helst også med en venn, slik at man ikke er alene om man skulle være uheldig. Da har du noen til å hjelpe deg, varsle dersom dere trenger mer hjelp, en til å ta bilder av deg og drømmefisken, en å dele dagen med osv. En kasteline kan være veldig nyttig i en nødsituasjon. En liten kveil med 20 meter line med noe tyngde og eventuelt ei løkke i enden tar ikke mye plass og er kjekt å ha med seg. Isbrodder under skoa er også veldig kjekt å ha. Skulle du skli på glattisen og slå hodet, er det ikke sikkert at du kommer deg opp igjen. Tørre klær lett tilgjengelig, enten med deg eller i bilen om den er i nærheten. Man blir veldig fort nedkjølt om man skulle bli bløt. Å få skiftet til tørre klær raskt er viktig. Å investere i en varm flytedress er også noe jeg anbefaler. Både med tanke på å ha et varmt og gjerne vanntett plagg på deg ute på isen, men også hjelpe deg med å flyte om du skulle havne i vannet.

Ta deg god tid til å se deg om før du går utpå isen. Se etter sprekker, plasser med åpent vann, områder rundt inn og utløp av bekker, åer, strømkanter osv. Bær med deg så lite som mulig når du først går utpå. Ta med deg isborret og bor hull jevnlig mens du går utover for å sjekke forholdene. Er det sikkelig hard og solid stålis, kan 5-6 cm være nok, men fra 8-10 cm og tykkere, vil isen være å betrakte som rimelig trygg.

Men ta ikke for store sjanser! Føler du det er for risikabelt, så snu og kom heller tilbake senere når isen er tykkere og sterkere. Det er bedre å snu enn å ikke kunne komme tilbake i det hele tatt!

 

 

Så har man da kommet seg utpå isen og fisket kan begynne. Det går fort og lett å borre gjennom isen nå. 200 eller 250mm bor er noe man bør investere i hvis man skal prøve seg på dette fisket. Desto større, jo bedre og lettere blir det å få fisken opp av hullet. Man kan klare seg med mindre bor nå som isen enda er tynn, da kan man lett utvide hullet med borret, en øks eller om du har en is-bile. Men ettersom isen blir tykkere, blir dette stadig mer vanskelig. Og du har neppe lyst til å miste drømmegjedda di på grunn av at du ikke hadde stort nok bor?

 

 

Med stengene rigget, er det bare å vente. Vente på at gjedda skal ta agnet, vippene løse ut og alarmene ule. Over ser du hvordan. jeg rigger det pr dags dato. Jeg har funnet disse tripodene som jeg er meget fornøyd med. Da får jeg stengene og utstyr litt opp fra snøen, slik at de blir litt lettere å følge med og man slipper trøbbel med snø og is. Bruker også 2 varslere, slik at jeg både kan se og høre om det skulle skje noe under isen. Men det er mange måter å gjøre dette på.

Lurer du på mer info om utstyret og teknikk? Ta gjerne en titt på disse linkene:

https://www.youtube.com/watch?v=jVbNc1KYKCA

https://www.hooked.no/artikler/ismeiteustyr

http://leirudfiske.mamutweb.com/subdet6.htm

Din lokale forhandler kan kanskje hjelpe deg med å skaffe det du trenger, eller så kan man alltids kontakte Villmarksbutikken på Jessheim. De har mye av det du måtte ønske, og mere til.

Mens man venter, kan man benytte muligheten til å skaffe seg mer agn, eller kanskje å fyre opp et bål. Grilling av pølser eller annen mat er absolutt å anbefale. Maten smaker liksom litt bedre når man er ute.

 

Plutselig, hører man det piper i en stang.. Pip-pip-piiip! Man prøver å komme seg til stanga uten å lage for mye bråk og ulyder som kan skremme fisken. Er gjedda i det trege hjørnet, kan den fort finne på å spytte ut agnet ved litt for mye motstand i snøret, eller om man lager for mye bråk og vibrasjoner oppe på isen. Gi fisken litt tid. Den vil først svømme litt unna med agnet, for så å stoppe for å snu det slik at hodet går først ned mot svelget. Det er gjerne nå man ønsker å kroke fisken. Sett tilslaget fast og bestemt. Forhåpentligvis, kroker man godt et sted i ytre deler i munnen på gjedda. Vær forsiktig ved landing av fisken. Skarpe kroker, skarpe tenner og myk hud passer dårlig sammen. Å ha lært seg å ta et godt gjellegrep tidligere er en stor fordel her.

 

 

Sleng med deg det samme utstyret som du bruker til avkroking og veiing som vanlig. Avkrokingsmatte, veienett (Alt. Ikea-pose), en god og lang tang, avbiter, vekt osv. Som alltid, er det viktig å ta vare på fisken. Ikke legg den rett ned på isen, da får den fort frostskader. En fuktet avkrokingsmatte er betydelig mer skånsomt for fisken. Fisk heller ikke når det er for kaldt ute. Temperaturer under 7-8 minus anbefales over hodet ikke hvis du skal praktisere c&r. Aller helst, bør du ikke heller ikke gå så lavt. Om det er f.eks 5 minus og litt vind, blir det fort litt for kaldt for å praktisere c&r på noe godt vis. Skulle fisken være veldig godt kroket og ting tar tid før man får fisken ned i vannet igjen, kan den fort ha fått frostskader. Tenk selv hvor fort du blir kald når du er våt på hånda. Gi fisken kortest mulig tid over isen. Avkrok helst mens fisken fortsatt er i hullet. Prøv å få inn en god rutine og vær rask. Jo kjappere du får til dette, jo bedre er det for fisken.

 

 

Ismeite er både spennende og tidvis veldig effektivt. Har du litt for mye dødtid i vinter og du savner draget etter stor gjedde, så er det bare å komme seg utpå. 🙂

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here