Et barn er født i BETElehem

Et aspekt av fiske, og spesielt da gjeddefiske er betesbygge. Våre naboer i øst, er store på dette, og det er jo noen av dem som i dag har dette som sitt levebrød. Her i Norge, er det mange som gjør wobblere for laksefiske, og deres kreasjoner står ikke av veien for wobblere som kommer fra Finland eller Sverige, det er 100% topp arbeide.
Jeg er fra tid til annen borti noen som og gjør gjeddebaits, men jeg vil ikke påstå at det er et miljø, slik det er i Sverige, og til dels finland.
I denne artikkelen vil jeg prøve å få ned litt om hvordan jeg tenkte da jeg lagde den siste modellen min, fra huet mitt, til papir, til PC og fra trebit til ferdig prototype. Noen ganger går det bare rett fra huet mitt, til «one-offs».


Et par «one offs» som jeg har gjor tidligere, materialene brukt er en gammel kjøkkenbenk, og skateboards.

Etter å ha gått litt tilbake til wobblerfiske i år, med en relativt dyptgående modell av mine, hadde jeg lyst til å gjøre en ny modell som man kan fiske veldig grunt og opptil overflaten. Ideen kom da jeg satt og så på en bassfisketurnering for en tid tilbake, hvor en av proffene brukte den kjente og kjære Bomber Long A, han brukte den som et overflatebait, og man vet jo at man og kan sveive den vanlig inn så går dypere. I bakhuet mitt hang det også igjen den gamle modifikasjonen av Rapala’s Super Shad Rap, hvor man kuttet av den nederste delen av trappeleppa for å få den til å gå grunnere. Jeg vil lage en wobbler, som man kan fiske ned til ca 1 meter, men også få til at «halen» slår i overflata, som bassfiskeren med Bomber’n.


En vanlig dag på «kontoret»

Begynte å kladde litt på et ark, men ble til at jeg for det meste rabla ned elefanter og andre krusseduller, er det noen av de formene jeg allerede har, som kunne gjort seg…?
Jeg kikket på gamle bilder og så at jeg hadde laget en wobblerversjon av glideren min, StiffBeaver, stensilen til denne hadde jeg allerede på PC’n så det var bare å skalere den ned.


Noen ganger ligger svaret rett foran nesa…
Den buede formen over ryggen på denne, skulle tilsi at det skulle være mulig å få den til å slå med halen i overflaten, med rett vinkel på skjea. Printa ut noen stensiler og gikk sporenstreks rett ut i elGarro for å skjære ut noen tester. Til wobblere er det å foretrekke myke tresorter, og jeg hadde en fin, norsk, tørr granbit liggende, og hva passer vel bedre i disse juletider. Av det man får kjøpt hos byggvaren her til lands, så foretrekker jeg gran fremfor furu, da jeg synes ofte jeg får mye sevje i furuplank. Til ting som skal synke foretrekker jeg hardtre, gjerne da lønn, men nå var det en lettflytende wobbler som var tanken, så valget falt da på nevnte juletre.

Et stk norsk gran «under kniven»
Wobblere, for det meste til trolling har jeg gjort lenge, og kjenner bra til om hvordan de går med slik vinkel på skjea, linefestet her eller der, men for en wobbler som skal kunne gå overflata, var jeg på helt ny, tynn is. Visste jo at vinkelen burde være mest mulig rett ned, men hvor stor skal den være i forhold til kroppen? Hvor skal linefestet være osv. Jeg skar ut et par stk, med samme skjevinkel/plassering, men 2 forskjellige linefester, blyet de ned for stabilisering. Polycarbonatskjeene jeg hadde, så jeg med en gang at var for stor, så disse måtte modifiseres litt.
Den ene av prototypene oppførte seg akkurat slik jeg ønsket; ved moderat til rask innsveiving dykket den, men ikke for dypt, og med stangtuppen litt opp så vaket bakenden i overflaten.

Screenshot fra mobilvideo og den godkjente prototypen.
Når jeg kom hjem, satte jeg i gang med å gjøre noen fler til både meg selv, og andre, slik at man kan få testet den neste sesong og evt gjøre forbedringer.
I neste avsnitt, så vil jeg prøve å få ned hva jeg tenker når jeg velger farger, glitter eller ei, raslekuler eller ikke raslekuler.

 

Annonse

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here