Grisefeber med någå attåt! Del 1.

clone tag: 5613817566494781058

Hei alle pikewallis lesere, i dag kan vi presentere en ny skribent i teamet vårt. Johan Tørrisen. En traust kar fra Solør. hehehe. Han er fra Solør men langt i fra traust. Gjedde og laks er de to viktigste artene for gutten. Jeg ser frem i mot å følge Johan på sin reise, det bør også de som liker å lese gode rapporter.
Johan kan også bli pikewallis sin test mann etterhvert.
Vi ønsker gutten velkommen, les hans første rapport, grise rapport 🙂

 

Grisefeber? -Nei, vi snakker ikke om en ny variant av svineinfluensa…

Vi snakker om høst og storgjedde! Tiden da sjansene er litt ekstra store for å treffe på drømmegjedda.  Og gjerne er hun i god kondisjon og kan by på en god fight nå som temperaturen har falt en del. De spiser seg nå opp for å forberede seg på vinteren, og treffer man på rette fisken, kan den være virkelig grisefeit.

Høsten har kommet for fullt. Bladene er gulnet og faller ned fra trærne, temperaturen synker og vi får kortere dager.

Mye regn, skiftende forhold og meget ujevn vannstand skulle normalt tilsi elendig fiske etter mine erfaringer. Derfor var det ikke akkurat med stor tro man satte ut båten på morgenen. -Været var iallefall bra. Fin temperatur og vindstille. Lukter ikke akkurat kanonfiske av dette.

-Men så feil kan man ta…
Det tar ikke mange kastene før det smeller til i enden av snøret. Noe har tatt Pig-shadden. Og det svarer med tunge drag og head-shakes. Uten tvil en pen fisk. Frem med håv og prøve å få på kamera.
Etter en stund med hard kjøring og noen korte utras, får jeg lurt henne inn i håven. Og hu er pen! Kameraet fikk jeg ikke på, men får det nå i gang etter håving. Er veldig greit med et GoPro kamera i båten når man er ute alene. Jeg har selv et GoPro Hero5 Session som er et lite og veldig bra actioncamera som ikke koster skjorta. Dette har gitt meg mye gode minner på film i sommer.

Får avkroket henne og får gjort klart matte, målebånd og vekt mens hun står i håven. Prøver å gi fisken minst mulig tid oppe fra vannet, så gjør klar mest mulig før hun taes opp. Veier også fisken i håven, for da slipper man ei runde med håndtering ekstra for å få fisken opp i et veienett eller lignende.

 

For en start på dagen, og for en flott fisk! 116cm og 11.1kg. Klokka er ikke en gang 08 på morgenen og dagens gjest i båten har ikke kommet enda. Christoffer Askheim fra Team Noroco skal ta turen oppover fra Drammen for å prøve seg på gjedda i Solør.

Jeg fisker videre. Finner byttesfisk, fisker dypt, sakte, høyere opp i vannlagene, dypt, grunt, kanter og platåer. Ikke noe som helst skjer. Helt dødt.

Dette er ikke unormalt for høstfiske. Man opplever ofte korte og intense huggperioder.  Man kan denge på i timesvis uten å kjenne noe før det plutselig smeller til og man kan ha kanonfiske i 10 minutter før det er fullstendig dødt igjen i mange timer.

Tålmodighet og tro på det du gjør er virkelig noe du bør ha litt av for å lykkes. Selv, har jeg alltid slitt med høstfiske. Jeg har lykkes på våren, men på høsten har det nesten vært fisketørke. I år, har jeg derimot lykkes veldig godt, og jeg er neimen ikke sikker på om jeg kan sette fingeren på hva  jeg gjør annerledes. Med 2 gjedder over 10 kg de siste ukene, og et par metersfisker til, så har det virkelig en stor forbedring av mitt høstfiske.

Klokka blir 09.45, og Christoffer er på plass. Dags for å teste en ny spot. Kjører bort til en vik jeg vet det alltid står godt med byttesfisk. Her har det tidligere blitt tatt noen fine madammer som ganske så sikkert har vært der for å spise seg opp. Begynner som alltid et stykke ut og fisker oss innover. Tar sjelden sjanse på å dure rett inn på godplasser. Er mye bedre å jobbe seg inn mot der man tror fisken står.

Det tar ikke mange kastene til før Christoffer får på ei snipe. Muligens litt mer action her enn på forrige spot? Fisker oss lenger inn. Og jammen drar han ikke opp ei snipe til på Pig-shadden. Skal man bli utfisket her nå? Vi nærmer oss «Hot-spot». Et dyp åre møter en markant kant og med ei lita å som renner ut. Her står det alltid byttesfisk å trykker. Mort, brasme og abbor. Matfat for sultne predatorer!

Jeg prøver ut litt forskjellige baits, Braxen, Pankan, Storm RIP Curly tail, Eastfield Curly Tail, PW-shad,  men ingen respons. Skulle det ikke stå noen her nå?

-Der sittern! Kommer det igjen fra Christoffer. Men nå er det ingen lita snipe i enden av snøret. Det drar tungt, fisken går dypt og rolig frem og tilbake. Seige, tunge drag og utras. Her er det bare å gjøre klar håven, for dette lukter stor fisk!

Vi ser på hverandre og lurer på hva som lurer der nede. Det tar ikke lang tid før sena drar oppover og hodet på ei stor gjedde bryter overflaten! -I Helv….! Den er svær! Både fisker og håver står nå spente i båten og skjelven har meldt seg…  Det er pers, det er sikkert! Nye utras følger, men hun blir stadig roligere, kommer nærmere båten der håven venter. Kommer til slutt sigende og jeg får håven under henne. Et gledesrop kommer fra begge parter! Se den ryggen! For en feit gris!

Bare å få frem tang, vekt, avkrokingsmatte, målebånd og kamera. Dette skal dokumenteres og foreviges.  Følgende bilder taler for seg selv:

 

Etter litt frem og tilbake ang lengden, har vi blitt enige om å klokke den inn på 118 cm og hele 13.5kg! Da snakker vi virkelig god kondisjon!

Fantastisk! At det er mulig? 2 griser i båten på samme dag! Det er virkelig ikke hverdagskost, og det på en dag jeg hadde null trua? Alt av mine tidligere erfaringer kan jeg nesten bare kaste bort. Det var ikke noe som stemte nå, med unntak av at høsten er storgjeddetid!

Vi fisker videre. Praten går lett, humøret er helt oppe i skyene. Vi kan ikke be om en mer lykket dag.          Det går ikke lang tid før vi begge har hugg igjen. Dog, denne gangen vil de ikke være med opp. Jeg kjente god tyngde, et par gode head-shakes, men det slapp ganske så fort. Men det er helt greit. Det spiller ingen rolle. Gleden over dagens fangster trumfer alt nå. Takk for turen, takk for dagen og gratulerer nok en gang Christoffer!

Så vi gir oss der. Man drar hjem med gode minner og nye erfaringer.

-Og begynner allerede å spekulere i å prøve seg igjen dagen etter. Grisefeberen herjer!

-Någå attåt? Del 2 kommer om ikke lenge.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here