Abborfiske er hett nå, noen tips om hvordan, uten å gjøre det komplisert.

De riktig ivrige abborfiskerene lukter storabbor på denne tiden. Høsten er uten tvil den perioden det tas mest stor abbor her til lands i åpent vann.  Nå jaktes det også på stor abbor før lek i Norge med det er en svært vanskelig periode og er for de mest ihugga gutta eller jentene.  Høsten er en mye «enklere» tid hvis man velger de rette vannene.  Det er flere som kan dra opp mange abborer over 1 kg på en dagstur.  Og de fleste bruker en eller annen form for gummiagn.

På denne tiden skal man sette ned fiske tempoet da vannet begynner å bli kaldere. I mine øyne er det spesielt to metoder som gjør seg gjeldene på denne tiden, vanlig jiggfiske og dropshoot.

Vanlig jiggfiske er med en jiggskalle og som regel en shad eller en curly tail. Lengden på agnet bør ligge i mellom 10 til 12 cm, kanskje helt opp til 14cm. Vi har fått abbor (på under kiloen) med 16cm angfisk så det er rimelig glupske.  Vanlig jiggfiske er en glimrende måte å søke etter fisken på. Man dekker et mye større område ved den måten å fiske på.

Her ser dere forskjellen på en curlytail  og en shad. Så bruker man et helt vanlig jigghode.

 

Curlytail
Annonse

Shad

Litt pooldemoer av shadder.

Denne er en kombi av dropshot og jiggfiske med curlytail.

jigghode

Et veldig enkelt oppsett som man kan søke av større områder med.  Fisk som sakt ikke alt for fort. Løft opp og slipp ned, løft opp og slipp ned i et rolig tempe. Man kan også løfte opp i to, tre kjappe ryKK for så la den synke.
Bruk jigghoder med en vekt som gjør at du enkelt kan følge bunnen og ha krokstr. 3/0 til 5/0, kommer litt an på lengden på agnet ditt.

Nå har de fleste ekkolodd i båtene  eller noen har deeper som du bruker når de fisker fra land. To gode hjelpemidler når man jakter på abbor. Abboren går ofte i stim og er «enkelt» å finne ved bruk av ekkolodd.
Lett ofte på kanter eller kuperte områder.  Og kupert kan være en litt større stein, mer skal ikke til.  Men du treffer de oftest på kanter og frittstående grunner.

Metode to er dropshot, en ikke like kjent metode som vårt vanlige jiggfiske, men den er enkelt og effektiv så det er ingen grunn til at du ikke skal teste ut dette.  Oppsettet er egentlig veldig enkelt og det er til tider veldig effektivt.  Man får også kjøpt ferdige dropshot rigger.

riggen og hvordan knyte den.

Blyet som skal sitter under agnet har et klips. Klipsfunksjonen gjør at du kan korrigere hvor langt agnet skal være fra bunnen.  Man flytter bare søkke opp og ned på line under agnet- Fisker man men normal størrelse på agnet holder det oftest med str. 1 på kroken.

bruk riktig vekt i forhold til dybde. Og riktig kroker. fra 1 og opp til 3/0 offset.
420gram

 

Dette er ikke metoden å søke etter fisk, men brukes når man har funnet den og da kan du rett og slett ha et fantastisk fisk.
Metoden er like enkel som den er genial.
En krok som står «ut» i fra lina og et søkke i bunnen. Dette kaster man ut og fisker sakte hjem. Er man gal nok så kan et kast vare ekstremt lenge, etter som du kan stå å riste med tuppen på stanga og agnet vil bevege seg. Denne effekten kan gjøre at du kan fiske lenge på en plass.

Her har jeg filmet litt dropshot i et basseng på Villmarksbutikken. Og her vil dere få et godt inntrykk av hvordan de kan beveger seg under vann. Og her kan man se at man kan stå helt stille med søkke mens man  fortsatt ha bevegelse i agnet. Så kan man ta et par litt høyere løft for så å sleppe søkke på bånn igjen.  Man trenger ikke kaste langt med dette.

 

Her ser du noen dropshot agn.

Man har alle muligheter til å gjøre dette utrolig komplisert  med  stenger og klinker og stangringer av japansk opprinnelse med snellefeste  fra hillssamota med extremt mykt tupp, som kun passer til dropshot i mellom 7 og 14 gram.
Så kan man gjøre det veldig enkelt, for det er faktisk mulig.  Ei vanlig haspelstang i mellom 7 og 8 fot, vekt rate opp til rundt 30gram så er veldig mye gjort.
Jo da den kan være litt myk i tuppen, men med god rygg, med den aksjonen kan du fiske bra med jigg og bra med dropshot. Line ville jeg gått for multifilament, 0,10-0,12 og fortommen rundt 0,28 (fluorcarbon)

Det finnes utallige artikler som kompliserer dette fiske til de grader, noe som er helt riktig hvis du er proff og driver med dette på fulltid. Men det er ingen tvil om at dette funker veldig godt uten at man må ha flere stenger, flere sneller, flere stangringer osv.

Gå inn til din sportfiskerbutikk å si at du skal ha en abborstang for jigg og dropshot fiske, hvis de sier at det ikke er mulig tar det feil. Jo da man må mulig inngå et kompromiss men for en ikke alt for dreven skrue, vet man rett og slett ikke hva man mangler.

 

Dropshot er også et glimrende fiske fra land, da kroken som oftes er oppe i vannlaget noe som gjør at du setter deg sjeldent fast. Hvis noe setter seg fast så er det søkke og etter som det er klipset på faller det som oftest av før lina ryker.
Så ha noen ekstra søkker i lomma.

For de som ikke ønsker å knyte egene rigger så finnes det ferdig dropshot rigger å få kjøpt.

 

Det er fult mulig å gjøre fiske utrolig komplisert, men det er også mulig å gjøre det veldig enkelt.
Og enkelt er uten tvil det beste i oppstart.  Abboren vet ikke hvilken stang du fisker med. Eller snelle, eller andre  deler av fiskeutstyret.

Her har du to gode knuter for å knyte i sammen mono/flourcarbon mot multifilament.
Jeg bruker den første.

 

Som sagt eller skrevet, ikke gjørt ting mer komplisert en det må være. For de som er gode på det å skriver artikler kan ofte skrive over hode på mange av oss. Test ut høstfisket etter abboren, det kan være utrolig gøy. Det finnes mange plasser man kan fiske fra land. Båthavner kan nevnes som gode steder.

Og en ting til : alle gode sportsfisker de ute. Slipp stor fisk ut igjen.  

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here