Bukk på premieredagen!

10. august er dagen bukkejakta starter. Det er en jakt jeg liker veldig godt etter som det krever litt kunnskap fra jeger når man skal lokke. Jeg hadde sett meg ut tre forskjellige bukker, hvorav en hadde et «rart» gevir, en var en liten bukk og den siste en stor fin 6-tagger. Jeg vil helst spare genene til den store, i tillegg er antagelig ikke genene så gode i den med rart gevir. Så første prioritet var denne med litt spesielt gevir, andre prioritert var den lille, og den store var uaktuelt for min del.

 

Kl. 04.00 den 10. august ringer klokka, og jeg, pappa og en kompis går til den nærmeste posten. Jeg skal lokke og skyte, mens Torbjørn, som han heter, skal filme hvis det skjer noe. Vi var kjapt på plass og hadde fin vind, forholdene var vel faktisk nær perfekte og jeg hadde veldig trua ettersom denne bukken har holdt til i dette området over tid, spesielt den siste uka. Vel på plass og ferdig rigga lar vi det roe seg litt før jeg begynner og lokke. Jeg lokker en strofe, to strofer, tre, fire… Det har gått nærmere en time uten reaksjon… Eneste som kommer er mygg, og de er mange når du har glemt Mygga!  Vi bestemmer at vi gir oss og heller prøver senere en gang.

 

Seinere samme ettermiddag blir pappa med, men jeg alene med kamera, lokk og skyting. Jeg begynner på samme plass som på morgningen, men heller ingen bukk ville vise seg… At farfar slo gresset på jordet jeg lokker over var vel ingen hjelp, men det må også gjøres 😀 Dyra på gården må ha mat. Jeg forflytter meg til der jeg har observert de to andre bukkene. Her har jeg to poster ca 400 meter fra hverandre. Første posten leverte fin lite, så ikke snurten av et eneste brunt dyr med fire bein, men myggen holdt seg unna da, ettersom jeg hadde badet i Mygga! Jeg forflytter meg til neste posten og kveldssola står virkelig på og det er nesten i varmeste laget vil jeg si. Jeg får rigget kamera og våpen, og begynner å lokke.

 

Jeg lokker i ca fem minutter før jeg tar 10-15 min pause, og gjentar dette til jeg mister trua egentlig. Vanligvis blir jeg sittende da litt over en time, men her ble jeg lengre. Jeg hadde jo skikkelig trua, og hadde sett så frem til dette. Jeg lokket og lyttet etter bukken. Det nærmet seg kvelden og det var blitt skumring så jeg bestemte meg for å gi meg før det ble mørkt. Før jeg pakket helt tok jeg med meg rifla bare for å titte litt på et jordet jeg ikke så fra posten, og der….! Der hopper bukken og geita etter hverandre! Jeg snur på hælen, og henter lokken og kameraet. Rigger meg til ved en rundballe mens jeg hører de brøle oppover i lia. Borte blei de tenkte jeg… Men neida, noen pip i Clausen fløyta så kom de tilbake! Bukke stelte seg fint opp på rundt 100 meter, adrenalinet pumpa gjennom kroppen og bukken tok sitt siste åndedrag. Dette gikk jo som det gikk når man skal gjøre alt selv, filmen ble crap, men bukken ramla! Hvordan bukken reagerte på lokken overrasket meg litt, når den kom ut på jordet sammen med geita blei hu stående i jordekanten, mens bukken kom mot meg. Jeg var helt sikker på at han skulle være mer interessert i geita enn lokken,

Så der blei jeg litt overrasket faktisk! En utrolig kul opplevelse iallefall – en seks-stagger og min andre voksne bukk! Herlig start på årets bukkejakt! Clausen-lokken leverte også en gullbukk (ganske sikkert) et par dager etterpå, som det kommer film og rapport av!

 

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here