En presentation och rapport från SM-Kval i Gädda

Tja begynner Kalle med i sitt aller første innlegg på pikewallis. Det er vel en forkortelse for Tjena 🙂 (Tror jeg) Det skal bli utrolig spennende å følge Kalle her inne. Vi ønsker Kalle velkommen og håper dere vil like det han kommer med 🙂

 

Tja!

Först och främst eftersom det här är mitt första inlägg här på Pikewallis får jag börja med att presentera mig själv!
Jag heter Kalle Westberg, 30 bast och bor i Malmö men är född i Sthlm så jag bytte det ena söder mot ett annat 😀
Fiske har jag älskar sen barnsben men det var inte förrän ett par år sen när jag hängde med en gammal polare ut på en fisketur som jag kände «Det här är det jag vill göra!».
Det var liksom det där hugget som gjorde det. Ni vet förväntan? När man packat grejerna, gått upp alldeles för tidigt och varit otrevlig mot alla som konstigt nog är uppe lika tidigt som en själv (dåligt morgonhumör men jag jobbar på det…).
Det räcker med ett hugg och sen är det värt det och man gör det gång på gång på gång.
Det var som sagt efter det passet jag tänkte att jag faktiskt ska ge fisket så mycket tid jag bara kunde! Så nu är jag här, bloggar på Pikewallis och fiskar så mycket jag bara kan.
Så vad gör jag mer än bloggar? Jag fiskar för Darts AB och kör även ett eget team vid namn Southern Capital Fishing, socapfishing på instagram om någon vill kika in.
Det är framför allt gädd – och abborefiske som jag lägger min tid på och det är även där jag satsar på att utvecklas. När det gäller gäddfisket är det oftast i Blekinge jag fiskar men den senaste månaden har jag snöat in lite på pelagiskt gäddfiske och nu när ni ändå vet lite mer om mig och snackar pelagiskt tänkte jag avlägga en liten rapport om hur det gick för mig och grabbarna jag tävlade med i SM-kvalet den 10/6 i Kungsbacka/Lygnern:

Då jag själv kör teamet valde jag att bjuda in mina två vänner Mattias Nilsson och Timmie Svensson till SM i Gädda då det är två duktiga fiskare med passion för just gäddfisket. Förutom det är dom även ganska trevliga vilket är en fördel om man ska spendera en hel dag ute på båten. 😉
Då jag och min fru ska på bröllop när kvalet i Karlskrona går och jag missar det fick vi helt enkelt boka in oss till ett annat kval, det blev alltså i Kungsbacka och sjön Lygnern:

Annonse


Varken jag, Mattias eller Timmie har fiskat där och då vi alla tre har mest erfarenhet av gäddfisket i Blekinge och grundare vikar bestämde vi efter att ha studerat sjökortet att vi skulle lägga tiden på dom grundare vikarna med vegetation vi hade hade 3 waypoints, Plan 1, 2 och 3 och förhoppningsvis skulle gäddorna stå kvar på det grunda….
27 team var på plats och alla satsade givetvis på att ta starten och så även vi!
Men nej, vi hade missat rampavgiften och blev sist ut haha… Som tur var hade vi satt vårt första stopp så långt norrut man kan komma i sjön så när vi väl kom ut på sjön och kunde blåsa på gick det ganska fort och vi var först på plats trots två andra båtar som vi märkte hade samma gameplan som oss.
Vi började dänga allihop men shit va segt det var. Inte ett hugg och efter 30-45 min bestämde vi oss för att förflytta och ta vårt andra stopp men även där var det stendött.
Vi körde till ett par olika ställen och antingen var det bara sandbotten eller var det bara stenblock och inte en fisk i sikte. När vi kollade på Live-rapporteringen såg vi att efter nästan 2 timmar hade enbart 7 team fått varsin fisk.
Nu stod det ganska klart för oss att vi måste byta gameplan helt. Här kommer en lärdom; har man en strategi bör man hålla sig till den men samtidigt ska man inte vara rädd att testa något nytt om man märker att det helt enkelt inte går!
Det vi såg på sjökortet var att Lygnern har djup ner till 50 meter och väldigt mycket branter. Sandbotten och väldigt lite vegetation där vi fiskade. Lägger man ihop dom två faktorerna återstår det följande – Vi måste nöta pelagiskt.
Vår plan C var en liten vik som gick in som en tunga med branter på båda sidorna och ett djup på ca 10-15 meter i mitten. Här la vi oss och satte på 20 grams tyngder på våra gummin för att komma ner lite mer och det tog inte lång tid innan Mattias hade ett hugg men som tyvärr inte satt, men hoppet kom tillbaks!
Ett par kast senare sitter första fisken för mig och den kändes som en bra tävlingsfisk som tog på ca 4 meters djup. När fisken närmade sig båten såg vi att det var faktiskt en bra tävlingsfisk som uppskattningsvis låg på runt 90cm. Mattias var redo med håven och skulle precis ta den men givetvis skulle den göra ett sista desperat hopp rakt upp och kroken flyger ut…. Tack för kaffet.

När man är inne i sitt tävlingsmode tär det på en att tappa en fisk som man vet kan hjälpa en att ta sig över kvalsträcket men då gäller det att försöka lägga det bakom sig och kriga på.
Ett par kast senare och jag ser Mattias göra ett mothugg som jag han hade kunnat kroka en val med och andra fisken sitter! Tack och lov sitter den hela vägen in i håven och första fisken är landad!
En bra fisk som mätte in 84cm och nu jävlar är det bara att köra rakt in i kaklet!


Vi lägger en drift en bit från branten och kastar ut över den och det är även Mattias som tar den andra och den här gången en på 96cm. Det är nu vi börjar tänka att det här kanske kan gå!


Vi nöter på ett tag till i samma vik men efter ett tag kommer en båt till och lägger sig på andra sidan och det kändes ganska lägligt att byta location så vi drar upp elmotorn och passar på att slänga i oss lite käk så det är gjort när vi kommer till nästa ställe.
Vi hittar en lite större vik på andra sidan sjön sett ifrån där vi startade och tänker att vi ger den en chans då den påminde om den viken vi låg i när Mattias fick sina fiskar och på den här sidan har vi faktiskt även lite vind då bergen inte skyddar oss här men det känns hett!
Vi lägger driften med hjälp av elmotorn och här måste jag passa på att ge lite cred till vajerstyrt, så grymt skönt att ha båda händerna lediga och samtidigt kunna styra sin drift med hjälp av foten på pedalen!
Om jag inte minns helt fel är vi inne på andra driften då jag får ett hugg, ett håll-käften-hugg dessutom, och jag kände direkt att det här kan vara en bättre firre!
En bit från båten kom en bra käft upp från vattnet och pulsen ökade något enormt – Jag tappade den första men den här vill jag inte tappa också!
När fisken närmar sig står Timmie redo med håven men då drar den iväg under båten och vägrar komma upp och så gör den ett par gånger och efter att återigen ha fått pumpa upp den med ganska mycket tryck och en kallsvettig rygg är fisken i håven! Sååååå skönt och vad mitt självförtroende behövde det eftersom jag redan tappat en!
Vi mäter den och den är 102cm, smal men lång så det är en bra tävlingsfisk som ökade våra chanser till kval radikalt.

Efter den här fisken fiskar vi på men det är segt och till slut närmar sig klockan 16 och det är dags att åka in och lämna in mätbrädan och avsluta tävlingen.
Live-rapporteringen slutar kl 14 och senast vi kollade låg vi på en 5e plats men då var det innan jag tog 102an så det är nervigt, vi vet inte hur det har gått för dom andra och om vi har kvalat eller inte!

Efter en liten stund är båtarna på plats och tävlingsledningen kallar in samtliga team för att berätta resultatet.
Av 27 team skulle 14 kvala in och gränsen låg idag på 128cm vilket berättar att det var segt fiske inte bara för oss!
Lag 14, 13, 12, 11, 10 osv osv presenteras och vi börjar få upp hoppet om att det här faktiskt kan ha gått bra och ja, det gjorde det – Vi slutade på en 3e plats och det är vi riktigt nöjda med!
Ett nytt vatten vi endast sett en djupkarta över och ett fiske som totalt fallerade i början tvingade oss att byta gameplan och vi lyckades. Riktigt roligt och en erfarenhet rikare!

Tack till Sportfish Masters och huvudsponsorn CWC till en väl genomförd tävling och även till sportfiskebutiken Tajtlajn för priserna!

Långt första inlägg men jag hoppas ni har tyckt att det åtminstone var lite intressant…. 🙂

Over and out!
//Kalle

Kommentarer

kommentarer

Powered by Facebook Comments

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here