Yttre faktorer som påvirker gjeddefiske inne for spinn.

full måne

Det er skummelt å begi seg ut på å mene så mye rundt dette tema. Om det finnes mange meninger om diverse gjedde agn så er det kanskje enda flere meninger rundt måne,regn,vind, temperaturer med mer.

helt vindstille.
helt vindstille.

Vind
Vind er viktig så lenge man jakter grunt og vannet er klart, og da vil jeg si fra ti meter og oppover. Man kan fiske av et grunt  område der man vet det er fisk men det skjer veldig lite man kan kanskje se en følge fisk eller to men under slike forhold er gjedda ofte veldig forsiktig.
Om det da kommer nordavind/østavind/vestavind er bedre en ingen vind, sønnavind er kanskje det man ønsker seg aller mest så skal man være for brett på action.  Fisker man der i mot dypere fra 10 meter og ned til rundt 30 meter har vinden mye mindre å si.  Det er mange turer man har hatt et eventyrlig fisk dypt selv om det har vært helt blikk og 20 varmegrader. Hvis vannet er noe uklart er ikke vinden så styrende uansett, da kan man oppleve også et bra fiske på grunnere vann.

Pålandsvind er et ord som blir brukt veldig mye. Og det er noe i det, der vinden står på kan man ofte oppleve et godt fiske. I slike viker virvler det opp smådyr som små fisk spiser som igjen trekker til seg større predatorfisker.  Under mye og kraftig vind over tid presses også agn fisken i vindens retting. Derfor er det viktigere å se hvordan vinden har vært de siste dagene enn hvordan vinden er på selve fiskedagen. Har det vært sønnavind og blåst inn i en nordvent vik noen dager så vil det uansett om det blåser nordavind på selve fiskedagen være fiske i vike.

Vinden kan også være fiskerens verste fiende. Det er utrolig slitsom når vi kommer opp i en 5-6-7 s/m. det blir vanskelig og stå å spinnfiske, men har svært liten kontakt med agnet ja det blir veldig håpløst alt sammen på slike dager er det for meg viktigst og finne områder der vinden ikke tar for mye, eller jeg rett og slett gir opp.

Vindforholdene kan være en viktig faktor før du velger tur for dagen. Vindstille fisker man dypere, vind da kan man teste både grunt og dypt.

da kvelden kommer.
da kvelden kommer.

 

Regn.
Null betydning, tja jeg har vel ved mitt fiske opplevd at under de verste skurene, at fiske ikke har vært på topp. Litt duskregn gjør ingen stor forskjell men reale skurer da kan man i mine øyne bevilge seg en pause.  Men det er en liten sak jeg ikke helt har kunne dokumentere. Det virker som fisken tåler mer regn når det blåser enn hvis det begynner å hølje ned under vindstille forhold. Det virker som fisken tar seg en pause når den opplever en regnskur under vindstille forhold

bøtter ned
bøtter ned

Tordenvær

Dette kødder man ikke med og drar inn når det pågår i nærheten av fiskeområdet.

 

Lyn og torden
Lyn og torden

Månefase

Dette er et tema som aldri går av mote rett og slett for de det i mine øyne har en betydning.
Jeg går rett på jeg. 7 dager før fullmåne og 7 dager etter så er fisken aktiv og den har en liten periode fra 13-15 dager etter fullmåne.
Og månene går også opp og ned hver dag noe som også påvirker fisket. Dette har jeg lært av Michael (psykopath) og det er uten tvil tidspunkt på dagen når månen går opp/ned som påvirker.

full måne
full måne

 

Jeg har for noen år tilbake oppdatert mine gjedder over 5 kg der både temperaturer, værforhold og månefase er med og i min statistikk innen for spinn så  er det visse ytre faktorer som spiller inn. Nå har jeg opplevd knall fiske uten for det oppsatte månefase tidsrommet og jeg har hatt grymt fiske grunt under vindstille forhold, men jeg har oftere bra fiske innen for de rammen jeg beskriver over.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here