Toppwater fiske og dens utfordringer

Natta var helt fantastisk, 18 varmegrader, en utrolig vakker solnedgang, mye feststemte mennekser i hytter og hus, og helt vindstille. En knallflott kveld å tilbringe ute, men helt helt håpløs for vårt mål med natten.
Klokken passerte 1800 da jeg svingte inn hos Ståle, vi hadde avtalt å ta en en kvelds/nattur til Steinsfj. og Tyrifjorden for å se om vi kunne lure opp noen fine gjedder på overflate fiske.

Home wreker, hedon spook mangnum, novak var pakket i båten å var klare for bruk igjennom natta. Været skulle bli bra men vind på 1,1 til 1,8 sek. meter, en vind vi så svært lite til. Vi fikk en liten bris rundt kl 0230 og da smalt det til.
Vi kom opp i 2000 tiden, det var masse båter og masse folk som badet på steinsfjorden, en riktig riktig fin Norsk sommer kveld. Vi skulle bruke de siste timene inn mot natten å fiske etter abbor. Jigg,og jerk skulle testes ut.

På sportfiskermessan i Gøteborg kjøpte vi inn noen småjerk fra Apell,små jerkbait som kanskje ville fungere på abbor.

men nei da hehehehe det var andre fisker som lot seg friste av disse små jerkbaitene.
Har har en liten gjedde tatt på papegøye farge. Selv om ikke gjedda var så stor så var det knallkult på abborutstyr.

Jeg tok meg av gjedda mens Ståle tok seg av abboren. Han var het på abboren, med mange mistet og en 6-7 stykker oppe i båten i løpet av kvelden.
Etter som Ståle begynte ferien så hadde han unnet seg en liten sixpack med øl, og da er det fort gjort å bli stående i denne posisjonen Så på med buksene igjen ………
Snakket litt med Morten på torsdag og inviterte han med ut, han var litt i tvil da i han på lørdag hadde som mål å utføre den store styrkeprøven,da måtte han spare krefter å være opplagt på lørdag.
Han kom etterhvert ut i sin egen båt.

Så var vi pån igjen.
og på med buska, pass deg for glidlåsen i buksa nå vennen…………….Ståle er ram på jigg å den ene borret etter den andre hugg, (selv om det var mye gras) og en del kom opp i båten. den størte var vel rundt 600gr, men Ståle spotta fisk som var større en det.
Morten var litt mer beskjeden, tar han fisket med sine sildesluk.

Etterhvert begynte sola å gå ned bak åskammen mot Åsa og et fargespill uten like seilte over natthimlen.

da fant Olsen ut at han skulle ha gulrot krig, ja riktig gulrotkrig.
men først måtte han …………..
og da føler dette naturlig med.
å så flink til å kast gulrot……………………….Her ble det bom
men her der i mot, ble det full klaff, da jeg fikk gulrota mitt i skallen………………
Nattfiske skulle bli like vanskelig som å fange den utrolig flotte kvelden, det å ta bilder av en slik himel å tro man skal få med seg hvordan man selv opplevere det er nesten umulig.
Under slike forhold vil jeg påstå at det neste er umulig å lurer opp større fisk på topwater, noen små vil alltid leke seg litt, men når det er blankt vann er det ikke et veldig bra tidsforsdriv å snike baite over vannflaten.

Vi bestemte oss for å bevege oss mot Tyrifjorden, å vi inviteret en litt småfrustrert Morten over i båten. Han hadde nok andre ting i tankene……….enn fisker i fjorden.


Ut på morningen begynte det å blåse litt å den blanke overflaten ble fylt med små krusninger.

mer skulle det ikke til, bang og ei fin gjedde på mellom 3-4 kg var ca en halvmeter over vannflata med sharaspooken i munnen. Fast fiske på Ståle.
Det er da man forstår hvorfor man kan holde ut i mange timer uten å kjenne noen ting for når det først smeller så smeller det ordentlig. Fisken falt desverre av rett ved landing, men opplevelsen av toppwaterfiske fikk vi/han……………
En vanvittig flott natt, men helt håpløs i forhold til overflate fiske.
Litt generelt om overflatefiske.

Overflate fiske er kanskje noe av det råeste man kan oppleve på sommerstid.

Måten gjedda går på når den er i farta er helt uten om det vanlige. Den kan komme som en rakket fra 4-5 meter, sint som bare å det, men et mål for øye, drepe det som plasker rundt i overflate.
Det er ikke mye utstyr du trenger til dette fiske. Har du jerkutrusting eller andre litt stive ikke alt for lange stenger så er det bare å kjøpe in et par tre beten.
Heddon Super Magnum Zara er et knallbete lett å fiske å har akuratt den rette gangen som tirrer norsk gjedde.


Musky er en fisk som ofte tas på overfaltebeten, men mitt intrykk er at var gjedde er litt mer forsiktig, så beten med propeller eller andre overdrevne skranglelyder ikke er å anbefale.
Phantom Lures Viper er også et bete jeg har sett live å vet funker, går nok litt dypere i vannet en Heddon super mangum shara spook

http://www.muskyshop.com/modules/cart/products.php/keys/viper/page/1/id/2005/name/PhantomLuresViper8

Ikke hver redd for å fiske på dyp der det går ned mot 5-6 meter, om kvelden/natte siger ofte de litt større gjeddene inn å da kan gå litt peragisk på kantområder. Du kan også finne de helt inne ved land, så ikke vær redd for å legge bete tett tett inn mot land, men pass på avstandsbedømning kan være vanskelig på natta.. Langs sivkanter er også hotte steder, eller frittstående grunner. Vind mener jeg er alfa o mega hvis man skal kunne lure de litt større fisken. Det er som å slå av å på et lys. Vindstille = null fisk. Vind = fisk……………
Fisk beten inn ved rykk som gjør at bete svopper i svingen, la den ligge rolig opp i mot 3 sek for så å gjøre noen rykk igjen. Jeg liker å variere innfiskingen i jerk og pauser og forskjellig bruk av kraft i rykkene. En monoton side to side gange har jeg ikke helt sansen for.
Du vil oppleve at gjedda bommer og bommer og bommer, har opplevd at gjedder har kommet opp som en rakett opp til en halvmeter fra bete. Husk gjør aldri mothugg (lettere sakt en gjort) bommer gjedda på første så kommer den igjen. Stopp litt opp, la den få tid til å virkelig ta den.
Vi anbefale dere å teste dette fiske på det sterkeste men husk kjør ikke med for små beten hvis du først skal prøve deg på dette.
Mitt pb er på 6,7 kg tatt på sterinsfj. en sommernatt i 2007.
Ikke alle som liker at man anbefaler gjeddfiske i varme sommernetter da vanntempen ofte ligger opp i mot eller over 20 grader, men kampen er ofte kort men hektisk, noe stort problemer å få det i gang igjen har jeg ikke opplevd.
skitt-fiske

2 KOMMENTARER

  1. ett helvettes brutalt fiske! også så fint det er å være ute en sommernatt. Får snart noen overflatebeten i posten, så får vi se om det ikke blir noen netter utpå etterhvert 🙂

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here