Två dagars gäddfiske med skåningen/kalmarpågen Henrik Stale

Första gången jag träffade Henrik var en mörk höstkväll 2007 om jag inte minns fel. Han och Erik Nilsson satt och band tackel till kommande dags flötestrolling. Tack vare den kvällen fick jag inspiration för denna metod som senare har skänkt mig flera stora gäddor.

Har sedan träffat Henrik vid ett fåtal tillfällen och nu hade vi sedan en tid tillbaka planerat två dagars fiske ihop.

Det var ca 3månader sen både jag och han hade vart ute så suget var på topp. Vädret var lovande så även förhoppningarna var på plats.

Kvällen han anlände gick åt till att serva rullar och rigga beten tillsammans med en bråkig katt.

DSC_0073
«Rulldoktorn» ger sin utrustning lite kärlek.

Första dagen började bra. Vi var på plats tidigt i mörkret nere i hamn och Henrik frågar mig om jag har vattentäta lampor på trailern. Självklart svarar jag!

Han tänkte i sitt stilla sinne att denna grabb vet nog vad han sysslar med så han lät mig backa vidare. Jag måste vart i en helt annan värld för när jag kör upp trailern ur vattnet igen så förstår jag vad han menade. Jag hade bokstavligt talat sjösatt hela skiten med ljusramp och allt! Måste vart länge sen jag fiskade;-).

Sen gled vi sakta ut samtidigt som vi tog en äggsmörgås tillsammans med det obligatoriska «hamnkaffet».

DSC_0078

Jag berättade för Henrik lite om fisket och sa att sjön som regel brukar ge rätt bra snittstorlek på fiskarna.

Det dröjer inte länge förrän Henrik får påslag och lika snabbt motbevisar mina ord. Jag skrattar lite retsamt och säger att jag aldrig fått någon mindre gädda i sjön.

DSC_0080

Det är farligt att vara stor i käften och ganska snart får jag äta upp min uppkäftighet då jag får en ännu mindre gädda!

Hmm, bra snittvikt var det ja!??
Hmm, bra snittvikt var det ja!??

Vi kom ganska snabbt i kontakt med fisk i alla fall så vi trodde ju att detta kunde bli bra. Dock visar det sig bli två otroligt svårfiskade dagar!

Henrik hade med ett fint bete som gjorts av Gäddgapet och om jag inte minns fel så var det detta bete som genererade flest hugg.

DSC_0090

Han hade även med sig ett bete som vart helt magiskt i mitt fiske men som jag tappat bort för några år sen. Tror det är en «Fox Demon Tail»?

DSC_0083

DSC_0085

DSC_0087

Det har blivit mer regel än undantag under långa fiskepass att gå iland och äta ordentlig mat. Det kan vara väl investerad tid att lägga ca 1h på detta och få lite fast mark under fötterna. Förr brukade jag köra trolling istället under tiden jag åt för att ha betena i vattnet så mycket som möjligt men jag tror man man är mer fokuserad resten av fisket  om man tar en riktig paus.

Denna dagen blev det hamburgare.

DSC_0094

Kostade även på oss en liten «cowboysträck».

DSC_0095

Efter lunch körde vi på in i mörkret men det blev inte så mycket mer.

DSC_0097

På kvällen berättade Henrik lite historier för lillgrabben. Ett exempel var hur man skakar av sig påflugna fiskare, eller «rompediltere» som de så fint kallar det i Norge.

Han var själv ganska trött på en efterföljare en gång i skåne så då offrade han helt enkelt en halv dag på en»blindspot» och när han senare lämnade platsen så åkte «följa John» direkt dit och nötade in till tidens ände! Skulle inte tro han fick så mycket fisk  men det var ganska roligt gjort av Henrik:-).

DSC_0104

Dag två är inte förhoppningarna riktigt lika stora och likt dagen innan får vi slita hårt för att få fisk.

Jag fortsätter även hitta på konstiga saker. Denna gång hade jag glömt lyset på i bilen över natten men som tur var startade den ändå. Senare uppdagas även att jag glömt bröden hemma till hamburgarna. Det händer grejer när jag drar på tur :-).

DSC_0107

Vi testade nya områden trollade ja allt som stod i vår makt men det blev ändå bara tre gäddor i båten denna dag.

DSC_0120

DSC_0111

DSC_0112

DSC_0125

DSC_0131

Även om fisket var segt så är det alltid trevligt och dela det med någon ;-). Tror inte detta var sista gången vi fiskade ihop…

Till sist ska jag nämna några skånska uttryck som följer med mig vidare.

-Ha ni fåååeeet nåeeeett?!! -Nääääääeeeeiiiii ha nieeee?!

-Fueell tank!

 

Henrik, Tobbe, Gustav och Micke driver bloggen Mammothpikehunting där de b.l. a kör en intern fisketävling. Gillar du stora gäddor så skulle jag rekommendera att gå in och titta i deras arkiv då lär du drabbas av fiskefrossa!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here